Vjesnik: 20. 07. 2002.

Sud mora ubrzati saslušanje Oreškovića, Ropca i Bande

ICTY nije zadovoljan time što na suđenju tzv. gospićkoj skupini u Rijeci još nisu saslušani svjedoci iz Gospića, koji pod zaštitom Haaškog suda žive u Njemačkoj / Upitan kako to da od Njemačke odmah nije zatražena pomoć radi saslušanja Bande, Ropca i Tomislava Oreškovića, visokopozicionirani dužnosnik hrvatskog pravosuđa kaže da su Nijemci nadležnost za to prebacivali na ICTY, a sud u Haagu na Nijemce / Zdenko Ropac i Zdenko Bando zajedno su s pokojnim Milanom Levarom još od 1993. godine upozoravali javnost na događaje u Gospiću iz 1993. godine

ZAGREB, 19. srpnja - Sredinom rujna isteći će dvogodišnji pritvor tzv. gospićkoj skupini, kojoj se na riječkom Županijskom sudu sudi za ratne zločine iz 1991. godine. Pravosudni analitičari upozoravaju da bi se, prema sadašnjem stanju spisa, moglo dogoditi da okrivljenicima bude ukinut pritvor. Iako je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte nedavno pred vanjskopolitičkim odborom EU-parlamenta izjavila da nema primjedbi na vođenje procesa u Rijeci, neslužbeno se može doznati da ICTY nije zadovoljan time što do sada nisu saslušani svjedoci iz Gospića, koji pod zaštitom Haaškog suda žive u Njemačkoj.

Iz izvora bliskih ICTY-u, Vjesnik doznaje da je tužiteljstvo dalo odobrenje Tomislavu Oreškoviću, kumu pokojnog Milana Levara, za nedavni javni nastup u jednim hrvatskim dnevnim novinama, gdje je zatražio da ga riječki sud sasluša u Njemačkoj... Tim istupom upozoreno je hrvatsko pravosuđe da ubrza saslušanje Tomislava Oreškovića, Zdenka Ropca i Zdenka Bande, svjedoka koji su zbog prijetnji likvidacijom napustili Hrvatsku još 1998. godine. Sada se neslužbeno doznaje da je sutkinja Ika Šarić, kojoj se na načinu vođenja rasprave u sudnici nema što zamjeriti, poslala zahtjev njemačkom ministarstvu vanjskih poslova da omogući predstavnicima riječkog suda uzimanje iskaza od tih svjedoka na teritoriju Njemačke.

Zašto to nije učinjeno prije, ako su novine, davno prije početka suđenja, zabilježile da se ti svjedoci nalaze u Njemačkoj? Zašto je riječki sud posredstvom Interpola tražio Tomislava Oreškovića, Zdenka Bandu i Zdenka Ropca kao da je riječ o kriminalcima!? Pitanja su to o kojima ni hrvatsko pravosuđe niti predstavnici ICTY-a ne žele javno govoriti.

Iz visokih krugova hrvatskog pravosuđa može se čuti da ni ICTY niti njemačka vlast u postupku podizanja optužnice protiv »gospićke skupine« ni na koji način nisu izašli u susret Državnom odvjetništvu RH. »Predstavnici hrvatske vlasti boravili su u Haagu prije podizanja optužnice "gospićkoj skupini", ali, osim načelne suglasnosti da će se postupak prepustiti našim pravosudnim organima, iz Haaga nismo dobili ni jedan dokaz, ni jednog svjedoka«, kaže Vjesniku jedan visokopozicionirani dužnosnik hrvatskog pravosuđa, koji je želio ostati anoniman. Taj izvor napominje da su Državnom odvjetništvu ključni svjedoci za podizanje optužnice bili bivši dužnosnici policije i tajnih službi, koji su i sami sudjelovali u inkriminiranim događajima. Dakle, svjedoci pokajnici.Upitan kako to da od Njemačke odmah nije zatražena pomoć radi saslušanja Bande, Ropca i Tomislava Oreškovića, anonimni izvor kaže da su Nijemci nadležnost za to prebacivali na ICTY, a sud u Haagu na Nijemce. Zdenko Ropac i Zdenko Bando zajedno su s pokojnim Milanom Levarom još od 1993. godine upozoravali javnost na događaje u Gospiću iz 1993. Prvi takav tekst objavljen je 1993. u zagrebačkom tjedniku Danas. Vjesnik je u posjedu potpisanog svjedočenja Tomislava Oreškovića u kojem se, među inim, otkriva i kako je došlo do prvog konkretnijeg javnog svjedočenja o gospićkom slučaju.

»U to vrijeme u posjet mi je došao Milan Levar i pitao me jesam li spreman otputovati u Zagreb, u sjedište HDZ-a, kod Perice Juriča koji je u to vrijeme bio glavni tajnik te stranke. Kad sam ga pitao što je tome razlog, odgovorio mi je da se radi o izlasku u novine, a tema će biti ratni zločini i kriminalne radnje pojedinaca koji surađuju i u dobrim su odnosima s Oreškovićem (Tihomirom, op. aut.) i Mirkom Norcem. Odgovorio sam mu da bih to rado učinio, ali da se to mora izvesti tako da se ne mogu stvoriti dokazi protiv mene, jer mi je kao policijskom inspektoru bilo zabranjeno iznositi takve stvari u javnost te da ću, ako se ništa ne dokaže, ja snositi sankcije. Levar mi je kazao da je odluka na meni te da moje ime neće biti objavljeno. Pristao sam, pa smo u Zagreb otputovali Levar, Milan Balenović, Zdenko Ropac i ja. U Zagrebu nas je dočekao Zdenko Bando. Kad smo se sastali, uputili smo se u sjedište stranke i tamo su nas već dočekali Perica Jurič i glavna urednica tjednika Danas Hloverka Novak-Srzić. Ispričali smo im što bi trebala biti tema članka, a urednica Danasa obećala je poslati novinara. Perica Jurič bio je od strane Zdenka Bande šire upoznat što se u Gospiću događalo. Tema ratnih zločina bila je česta prilikom novih susreta u stanu Perice Juriča u Zagrebu te u stanu Milana Levara u Gospiću, gdje smo se nekoliko puta sastajali«, piše u izjavi, koju je ICTY-ju 7. ožujka 2001. dao Tomislav Orešković, a faksimil koje je u posjedu Vjesnika.

Zdenko Ropac je 1991. bio pripadnik diverzantsko-izviđačkog voda zajedno s Milanom Levarom. Zdenko Bando bio je šef Vojne policije u Gospiću i po vlastitom priznanju sudjelovao je u odvođenju civila iz Karlobaga. Tomislav Orešković se u rujnu uključio u ZNG, gdje je radio kao pirotehničar. Poslije se zaposlio u PU Gospić, gdje je po vlastitom iskazu došao do mnogih spoznaja o počinjenim ratnim zločinima. Zbog tih spoznaja morao je napustiti posao i zemlju 1998. godine, a za njim je ubrzo otišla i njegova obitelj.

Sutkinja Ika Šarić već je najavila da će neke svjedoke koji su u Hrvatskoj, a riječ je o invalidnim osobama, predstavnici suda saslušati u njihovim domovima. Ne bi trebalo biti prepreka ni da budu saslušani svjedoci, koji zbog razložnog straha još ne žele doći u Hrvatsku.

Željko Peratović