Novi list: 21. 07. 2002.

Prijavio Bandića, pa proglašen neradnikom

Jagoda MARIĆ

Da nije zaustavio bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u pripitom stanju nakon prometne nesreće, policajac Krešimir Mišić i danas bi imao posao. Da javnost o tome ništa nije saznala, Bandić bi najvjerojatnije dočekao kraj gradonačelničkog mandata, a Mišić policijsku mirovinu. Međutim, Bandić je danas doista samo pomoćnik gradonačelnice Vlaste Pavić, a Mišić je iznenada nakon pet godina službe odjednom postao neradnik i lijenčina.

Tako je presudio policijski sud koji je Mišića proglasio krivim za dostavljanje izvješća o Bandićevoj nesreći zločestim novinarima. Iako Mišić nije jedini koji je imao izvješće, a teško je pohvatati tko je sve u policiji to izvješće i radi čega kopirao, sud nije ni pokušao tražiti drugog dilera informacija. Ako je doista dokazano da je Mišić novinarima dao zapisnik o nesreći, koji je službena tajna, zašto mu sud nije dao otkaz jer to po zakonu zaslužuje? Zašto je presuda morala biti pojačana time da je Mišić neradnik? Ako je i to točno i ako je mladi policajac na poslu pet godina u »zabušavao«, zašto to nitko ranije nije primijetio i dao mu otkaz jer ništa ne radi? To će valjda pokazati nova istraga, jer bi bilo logično da se formira novi policijsku sud i otkrije kako je to Mišićevim nadređenima, i to sve do Lučina, promaklo da iz državnog proračuna pet godina plaćaju neradnika.

Izgleda da je njima zasmetalo to što je Mišić jedne večeri odlučio raditi i to baš onda kad se gradonačelnik Bandić malo opustio i počinio »sitni« nestašluk. Čak i to bi se toleriralo da nije procurilo u javnost. Ovako, MUP je svojim djelatnicima poslao jasnu poruku: neradnici su isključivo oni koji rade svoj posao i onda kad dužnosnici divljaju na cesti, a javnost to sazna.