Vjesnik: 22. 07. 2002.

Obnova dijaloga u Bežancu?

BRUNO LOPANDIĆ

Posljednjih nekoliko dana diplomati sa Zrinjevca užurbano završavaju pripreme za bilateralni susret dvojice ministara vanjskih poslova Tonina Picule i Dimitrija Rupela. U utorak će šefovi diplomacija dviju susjednih zemalja u dvorcu Bežanec pokušati obnoviti dijalog koji je zbog obnovljenih starih problema u posljednje vrijeme gotovo potpuno obustavljen. Što mogu Picula i Rupel uopće postići ?

Kako sada stvari stoje, malo toga. Odnosi Hrvatske i Slovenije već punih deset godina pate od suluda sindroma - na multilateralnom planu jedna drugu podržavaju, jer su svi svjesni važnosti dobrosusjedskih odnosa, no kada se potegne pitanje bilateralnih interesa, onda balkanskim natezanjima nema kraja.

Umjesto djelomičnog rješenja hrvatsko-slovenskih problema stanje s NE Krško se dodatno zakompliciralo, rješavanje graničnog problema potpuno je umrtvljeno, a dugovanje Ljubljanske banke hrvatskim štedišama je možda najdalje od rješenja.

To je jasno pokazao posljednji posjet slovenskog predsjednika Kučana Sarajevu. Susret je održan u sveopćoj nervozi, a bio je na rubu otkazivanja. BiH strana se pobunila također zbog dugovanja Ljubljanske banke njihovim štedišama. Da bi se posjet donekle spasio, Kučan je obećao kako će se to pitanje ipak riješiti.

No već drugoga dana Kučana je demantiralo slovensko ministarstvo vanjskih poslova. U priopćenju je navedeno kako službena Ljubljana smatra da je dugovanje Ljubljanske banke dio sukcesijske mase u podjeli dobara bivše Jugoslavije, pa se Slovenija ne osjeća obveznom isplatiti štediše iz drugih država bivše Jugoslavije. Dan nakon Kučanova posjeta Sarajevu, slovensko je ministarstvo vanjskih poslova ponovilo stajalište koje odbija prihvatiti i Hrvatska.

Sastanak Picula - Rupel mogao bi pridonijeti jedino obnovi dijaloga na političko-diplomatskoj razini, jer će se sastanak održati bez eksperata jedne i druge strane. Hoće li se dogovoriti temelji za nove pregovore? Dvojica ministara imaju izuzetno tešku zadaću i zbog toga što je Sloveniju već zahvatila izborna groznica, a Picula predstavlja Vladu u ostavci.

Ako je nešto postalo tradicionalno u hrvatsko slovenskim pregovorima, onda je to činjenica da Hrvatska i Slovenija već deset godina pregovore obavljaju u dvorcima uz granicu obje zemlje. Možda bi im bolje krenulo da pregovore presele u neka modernija zdanja.