Novi list: 22. 07. 2002.

MANDATAR NAJAVIO PREDSTAVLJANJE VLADE PARLAMENTU U PETAK, ALI REZERVIRANI ŠEF SABORA MOŽE I ODGODITI TAJ ČIN

Tomčić želi vidjeti Račanov program

O tome jesu li se stekli uvjeti za izvanrednu sjednicu Sabora u petak, moći ću govoriti nakon utorka, kada se održava sastanak parlamentarne većine, izjavio je Zlatko Tomčić

ZAGREB – Šefovi parlamentarne većine u utorak će održati presudni sastanak nakon kojeg će biti jasno hoće li mandatar Ivica Račan u petak moći predstaviti Saboru novu Vladu, ili će se stvari zapetljati. Izvanredna sjednica Sabora – koju je Račan najavio za 26. i 27. srpnja – mogla bi se i odgoditi za idući tjedan ako mandatar svojim političkim partnerima, na čelu s predsjednikom HSS-a Zlatkom Tomčićem, ne bude iznio precizan program rada nove Vlade, koji budući partneri još nisu vidjeli, potvrđeno je našem listu iz više izvora.

– Ne bih želio komentirati te tvrdnje jer svaka moja riječ izaziva nagađanja o tome da HSS pravi neke nepotrebne prepreke, izjavio je jučer našem listu Zlatko Tomčić, predsjednik Sabora i HSS-a. No Tomčić je potvrdio da će »o tome, jesu li se stekli uvjeti za izvanrednu sjednicu Sabora u petak, moći govoriti nakon utorka«, kada se ponovo sastaju čelnici nove parlamentarne većine.

Tomčić je samo ponovio da su prilikom formiranja nove vlade kadrovska pitanja – o kojima mediji u »sezoni kiselih krastavaca« najviše spekuliraju – u trećem planu, barem što se tiče HSS-a. »Za nas je u prvom planu pitanje što će Vlada raditi i čemu će se posvetiti u sljedeću godinu i pol. Drugo važno pitanje je utvrđivanje sporazuma o parlamentarnoj većini koja je spremna podržati Vladu. Kad se ta dva pitanja riješe, onda se mogu odabrati i ljudi«, rekao je predsjednik HSS-a.

Bez obzira na Tomčićevu škrtost u riječima, očito je da za HSS, kao glavnog SDP-ovog političkog partnera, ključni razgovori oko nove vlade još nisu ni započeli. Četiri dana prije najavljenog predstavljanja Vlade u Saboru, politički faktori, koji su je spremni podržati, izgledaju poput putnika koji žele stupiti na palubu broda, ali ne znaju točno kamo taj brod pod Račanovim kormilom plovi. Nema sumnje da je to glavni razlog za neuobičajeno oštru zamjerku koju je na Račanov račun prošlog petka uputio potpredsjednik HSS-a Luka Trconić, kad je sugerirao da se pri stvaranju nove vlade više vremena troši na podjelu fotelja nego na planiranje posla koji će raditi. Iz saborskih krugova naš je list doznao da HSS od Račana želi jasan popis projekata, zakona, koncepcija i strategija Vlade, kao i približan način njihova izvođenja. Kada se bude znalo kamo plovi brod, onda će se lakše osigurati vjetar u njegova jedra (sporazum o parlamentarnoj većini), a naposljetku i posložiti ljudi koji će kormilariti ministarstvima.

HSS-ovci tvrde da se mora unaprijed znati oko čega će se parlamentarna većina složiti, jer ne žele da se u toj većini svaka dva mjeseca otvaraju podjele. Upravo takvi razdori u Saboru događali su se za bivše koalicije, dok je u njoj bio i HSLS. Vladajuće stranke imale su ne samo manjkavi koalicijski ugovor, nego i neprecizan program rada, što je boljka koja je Račanovu koalicijsku vladu – prvu takve vrste u Hrvatskoj – pratila od samog početka.

Politički promatrači procjenjuju da u ovom trenutku nije jako vjerojatno da će Zlatko Tomčić, kao najvažniji čovjek u parlamentu, odgoditi izvanrednu sjednicu Sabora predviđenu za petak. Međutim, iz najnovijih Trconićevih i Tomčićevih istupa očito je da je HSS poslao Račanu jasan politički signal u kakvoj vladi ta stranka želi sudjelovati, a u kakvoj ne želi. Ako Račan ovog tjedna i uspije bez većih problema formirati Vladu, nevolje bi mu mogle nastupiti kasnije, jer će je HSS podržavati s velikom zadrškom i budno pratiti.

Branko PODGORNIK