Novi list: 22. 07. 2002.

TUŽITELJI HAAŠKOGA SUDA ODBACILI ŽALBU OBRANE TIHOMIRA BLAŠKIĆA

Tužiteljstvo tvrdi da je Blaškić pravedno osuđen

Blaškićev branitelj Anto Nobilo drži da tužiteljstvo nije odgovorilo na nove dokaze jer su mu »ozbiljan problem« i pretpostavlja da bi se pravomoćna presuda mogla znati do Božića

ZAGREB – Tužiteljstvo Haaškoga suda odbacilo je žalbu obrane ratnog zapovjednika HVO-a srednje Bosne Tihomira Blaškića, ustvrdivši da je prvostupanjsko vijeće generalu HVO-a 3. ožujka 2000. izreklo primjerenu kaznu od 45 godina zatvora za ratne zločine u srednoj Bosni, među kojima je najteži pokolj 116 civila u Ahmićima 16. travnja 1993. Tužiteljstvo u svojemu odgovoru na žalbu, o kojemu je jučer izvijestila Hina, ocjenjuje neutemeljenima sve osnove žalbe te tvrdi da je prvostupanjsko vijeće ispravno zaključilo kako je general Tihomir Blaškić i osobno i zapovjedno odgovoran za progon muslimanskog stanovništva Lašvanske doline.

Blaškićev branitelj Anto Nobilo zbog toga nije zabrinut. »Tužiteljstvo je, kao i obrana, stranka u postupku, pa je logično da odbacuje naše tvrdnje. To je posve prirodno i očekivano. Znakovito je, međutim, da tužiteljstvo uopće nije komentiralo nove dokaze koje smo prikupili na temelju dokumenata koje je HDZ-ova vlast krila, a koji su poslije 3. siječnja pronađeni u arhivi HIS-a i Uredu predsjednika te predani obrani«, kaže Nobilo.

Zanemareni novi dokazi

Tužiteljstvo u svojemu podnesku, napisanu na više od 250 stranica, na te nove dokaze nije odgovorilo tvrdeći da žalbeno vijeće još nije donijelo odluku o njihovu eventualnom prihvaćanju. Tužiteljstvo je također opovrgnulo tvrdnje obrane kako su ti dokazi do 3. siječnja bili skriveni, pozivajući se na Miroslava Tuđmana koji je u interviewu Vjesniku kazao kako je Blaškićev branitelj u žalbi lagao da nije imao pristup svim arhivama i dokazima.

Nobilo sugerira da tužiteljstvo nove dokaze nije komentiralo zato što ih se boji, a ne zato što ih sudsko vijeće još nije prihvatilo. »Bilo je logično očekivati da će tužiteljstvo nastojati opovrgnuti i te dokaze, ali ono to nije učinilo – vjerojatno zato kako bi izbjegli po njih vrlo neugodnu raspravu. Kad bi ti dokazi za njih bili nevažni, vjerojatno bi ih s lakoćom pobili«, uvjeren je Nobilo.

Nakon što se priopći sudska odluka mogu li novi dokazi biti upotrijebljeni za obranu, zakazat će se drugostupanjska sudska rasprava o žalbi, na temelju koje će biti donesena pravomoćna presuda Blaškiću.

Rasprava o žalbi obrane

Podsjetimo, general HVO-a nepravomoćno je osuđen na 45 godina zatvora za etničko čišćenje središnje Bosne, kao zapovjednik koji je kontrolirao sve tamošnje postrojbe HVO-a, uključujući Vojnu policiju i paravojne postrojbe.

Obrana je u žalbi, kojom traži oslobađanje Blaškića, priložila nove dokumente tvrdeći da su Dario Kordić, Ignac Koštroman, Ante Slišković, Paško Ljubičić i Vlado Ćosić odgovorni za planiranje i izdavanje zapovijedi za zločin u Ahmićima koji je izvela 4. bojna vojne policije. Od te petorice, u Haagu su Dario Kordić, osuđen na 20 godina zatvora, te Paško Ljubičić, kojemu se upravo sudi.

Branitelj Nobilo jučer nam je kazao kako se sada očekuje drugostupanjska rasprava o žalbi obrane, nakon koje drugostupanjsko sudsko vijeće treba donijeti pravomoćnu presudu Tihomiru Blaškiću. »Rokova za to nema, ali ugrubo pretpostavljam da bi se pravomoćna presuda mogla znati do Božića«, kazao je Nobilo.

Najduži proces u Haagu

Tihomir Blaškić predao se 1. travnja 1996. pa je njegov proces najstarije aktivno suđenje na Haaškome sudu. Samo žalbeni postupak traje duže od dvije godine. Tu činjenicu Nobilo tumači sviješću sudskoga vijeća »da tu nečega uistinu ima«, zbog čega je dopustilo da žalbeni postupak traje toliko dugo. Nobilo pritom misli da je vijeće ozbiljno shvatilo tvrdnje obrane da je prethodna vlast u Hrvatskoj skrivala relevantne dokumente o zločinu u Ahmićima nastojeći, tumači branitelj, prikriti stvarne počinitelje, čime je praktički odmagala generalu Blaškiću.

Boris PAVELIĆ