Večernji list: 22. 07. 2002.

IVICA RAČAN U UMAGU ODGOVORIO NA KRITIKE ZLATKA TOMČIĆA O SASTAVLJANJU VLADE:

Ako ima problema, neka mi ih Tomčić kaže u lice

Ivan Jakovčić najavio da IDS neće u novu vladu, ali će je podržati

UMAG - Ako problem i postoji, onda Račanu, kao mandataru nove vlade, to treba reći izravno u lice, a ne putem medija - poručio je to jučer novi-stari mandatar Ivica Račan svojim koalicijskim partnerima iz HSS-a i njihovu šefu Zlatku Tomčiću, za boravka u Umagu, gdje je bio na teniskom turniru. Zanimljivo je da se dugo i uzalud očekivao susret Račana i predsjednika Hrvatskog sabora Tomčića, koji je također bio na turniru, a koji je dan prije kritizirao način na koji Račan sastavlja novu vladu. Čuli su se i komentari da, izvan službenog protokola, ni Račan ni Tomčić ne pokazuju previše volje da već u Umagu razjasne međusobne nesporazume. Dok se Račan družio sa svojim domaćinom, istarskim županom Ivanom Jakovčićem, Zlatko Tomčić ujutro je viđen kako sa suprugom Slavicom odlazi u grad u šetnju.

U izjavi novinarima Račan je komentirao i kako je "ovo sezona kiselih krastavaca i u njoj očito sudjeluju i ljudi iz političkog života". Najavio je da će svoju dužnost kao mandatar obaviti objavljivanjem sastava nove vlade, nakon čega će pristati na razgovore i raspravu.

- Sve do tog trenutka razni napisi u medijima obična su naklapanja bez osnova - rekao je Račan, potvrdivši još jednom svoju nakanu da idući tjedan u Saboru, što je prije roka, predloži sastav nove vlade.

Račan je u Umagu novinarima potvrdio da je o sastavu nove vlade razgovarao i s čelnikom IDS-a Ivanom Jakovčićem. Suradnja nije upitna, istaknuo je Račan, a u vladi se može biti na više načina, što ne podrazumijeva i fizičko participiranje članova IDS-a u radu nove vlade. Kako je istaknuo Račan, podrška IDS-a parlamentarnoj većini nije upitna, o čemu su se, kako je rekao, obojica suglasili.

Jakovčić je, međutim, još ujutro u umaškom hotelu "Sol Elite Koralj" upozorio da IDS-u nije primaran interes ući u novu vladu. Najavio je da će ta stranka dati podršku Vladi i sudjelovati u parlamentarnoj većini.

Na novinarski upit da komentira prijetnje iz Sinja blokadom Alke ako Mirko Norac ne bude pušten da se brani sa slobode, Račan je rekao kako bi bilo glupo da premijer komentira prijetnje nekog pojedinca, jer Hrvatska je pravna država.

Davor Maul