Vjesnik: 22. 07. 2002.

U Haagu svjedoče Lilić, Marković i Karleuša

ZAGREB, 21. srpnja - Suđenje Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom, prekinuto prošle srijede zato što se optuženiku pogoršalo zdravstveno stanje, nastavlja se u ponedjeljak. Posljednji tjedan suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku po kosovskoj optužnici bit će vjerojatno i najzanimljiviji jer se očekuje svjedočenje dvojice njegovih nekadašnjih bliskih suradnika, svjedoka-insajdera. Riječ je o Zoranu Liliću, bivšem predsjedniku SRJ, i Radi Markoviću, bivšem šefu resora državne sigurnosti Srbije koji je u petak stigao u Haag posebnim avionom, a sada je u u pritvoru u izolaciji.

Premda se u Haagu ti svjedoci vode pod šiframa, obojica su zatražila da javno svjedoče pred sudom. Lilića su ovih dana u tu svrhu i jugoslavenska vlada i Vrhovno vijeće obrane oslobodili čuvanja državne i vojne tajne. Uz njih, u Haagu je prije nekoliko dana viđen Dragan Karleuša, zamjenik načelnika uprave za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Srbije, kojeg je tužiteljstvo najavilo kao svjedoka u istrazi u povodu otkrivanja hladnjače s leševima u Dunavu, kod Kladova.

Tužiteljstvo će u sljedećih pet radnih dana morati riješiti problem vremena budući da će biti teško izvesti da svi ti svjedoci završe svjedočenje prije 26. srpnja kad bi trebao biti zaključen prvi dio suđenja Miloševiću.