Vjesnik: 22. 07. 2002.

Druga Račanova nije nova vlada

SANJA KAPETANIĆ

Zbog čega se o drugoj vladi Ivice Račana govori kao o novoj vladi? Samo zato što su iz nje izbačeni liberali Dražena Budiše. Ništa se drugo bitno promijenilo nije. Pa ni navade koalicijskih partnera da se prepucavaju putem medija u želji da članovima svoje stranke i naciji dokažu kako oni nisu Račanova pomoćna radna snaga koja šutke rinta »kako gazda kaže«.

Račanu i naciji to je u petak opet poručio i Zlatko Tomčić - preko Luke Trconjića. Trconjić se, doduše, ogradio tvrdnjom da govori u osobno ime. No Trconjić se sigurno ne bi odvažio javno kritizirati Račanov način sklapanja svoje druge vlade kad bi se Tomčić tome protivio.

HSS-u, tvrdi Trconjić, smeta što mandatar s partnerima još nije dogovorio popis »konkretnih rješenja problema u društvu« kojima će se nova vlada baviti. Uslijedila je i ultimativna prijetnja: »Nastavi li se dalje tako raditi, Vlada se neće moći formirati do kraja ovog mjeseca«. Sve je to Trconjić rekao samo nekoliko sati nakon jednosatnog razgovora Račana i Tomčića, nakon kojeg je Račan izjavio da će novu vladu Saboru predstaviti u petak 26. srpnja.

I gdje smo sad? Točno tamo gdje smo i bili prije izbacivanja Budiše iz igre. Samo što je za pretjerano bavljenje kadroviranjem umjesto rješavanjem problema građana ovog puta umjesto Budiše optužen Račan. A tužitelji nas, dakako, žele uvjeriti da su nevini kao anđeli.

A nevinih nema. Tko se upusti u vladanje državom, ma kolik mu djelokrug rada bio, mora snositi i odgovornost, baš kao što ima pravo i na ubiranje pozitivnih bodova. Onaj tko nije zadovoljan vođenjem i rezultatima vlade uvijek se može zahvaliti na suradnji i izići iz momčadi. Bolje je biti sam, nego u lošem društvu.

Ako se SDP, HSS, HNS i LS u protekle dvije i pol godine nisu uspjeli dogovoriti o programskim prioritetima, sasvim je svejedno hoće li Račanove konzultacije trajati još sedam ili 77 dana. Ni najpametnije sročena lista prioriteta neće, naime, biti od koristi ako se koalicijski partneri napokon ne počnu ponašati kao ozbiljan tim. A ozbiljnost se dokazuje u ozbiljnim razgovorima »oči u oči«, a ne bombastičnim porukama putem medija.