Vjesnik: 23. 07. 2002.

Igrokaz velikih za male

Činilo se da su Račan i Tomčić u solidnim odnosima i da će ta osovina najteže puknuti. Da vrag nikad ne spava pokazali su upravo »seljaci«. Prvo Trconić, a onda i sam Tomčić, koji je javno izrazio sumnju u to da će premijer uspjeti do petka sastaviti novu vladu. Iskrice su ponovno planule, samo su se ovaj put promijenile uloge glavnim glumcima

ANDREA LATINOVIĆ

Ljetne su vrućine na vrhuncu, ljudi su nervozni, turisti su - unatoč vječno istim problemima sa zakrčenim cestama i neorganiziranim prometom - u pohodu na Jadransku obalu, a Banski dvori i Pantovčak u iščekivanju.

Iako se s velikim nestrpljenjem čeka odluka mandatara Račana o sastavu nove vlade, koju bi potom trebao potvrditi Sabor na izvanrednoj sjednici u petak, čini se da je među preostalim koalicijskim partnerima iznova negdje »zaškripalo«. Kako Hrvatska ne bi imala nakon dugo godina prvo mirno političko ljeto, pobrinut će se preostala koalicija u kojoj očito nema mira.

Najprije se HSLS dobrovoljno izbacio iz Vlade koju je prije tri godine jednako tako dobrovoljno htio formirati (Budiši tad nije smetala Račanova komunistička prošlost, a za vlast je bio spreman i saksofon svirati). Nije li danas otužno slušati bespomoćnog i u svemiru izgubljenog Budišu kako proziva Račana i SDP zbog komunističkog backgrounda, a svoje dojučerašnje najlojalnije stranačke kolege izbacuje i optužuje da su »Račanova produžena ruka« i da su se prodali za fotelje? Nije li tom izjavom Budiša samo zacementirao sliku o sebi kao čovjeku koji se cijeloga života bavi politikom, a ništa o njoj nije naučio?!

Nakon toga sastao se ostatak nagrižene koalicije - SDP, HSS i HNS - ne bi li započeli još jedan beskonačni krug dogovora i konzultacija o novim kadrovskim rošadama u Banskim dvorima. Na sastanak, međutim, nisu pozvali LS. Valjda su zaboravili. Ovoj vladi organizacija ionako od početka nije jača strana. Ili su možda ipak takvim potezom »veći« i »moćniji« partneri blagoglagoljivom Zlatku Kramariću jasno željeli poručiti tko je gazda.

»Velikima« se, naime, ionako nije sviđalo Kramarićevo soliranje i njegove česte kritike na račun Vlade kojoj i sam pripada, pa su mu sad - čini se - odlučili malo pokazati zube. Možda ih je gorko iskustvo s Budišom podučilo da u korijenu sasijeku sve naznake soliranja. Sve u svemu, teško je prognozirati hoće li se uvijek nasmijani Kramarić primiriti i shvatiti ozbiljno ovaj ukor pred isključenje.

Da u ovoj državi - unatoč ljetu - ne bi bilo »sezone kiselih krastavaca«, pobrinuo se Račanov i SDP-ov najpouzdaniji partner - HSS. Činilo se da su Račan i Tomčić u solidnim odnosima i da će ta osovina, bez obzira na to što politički zlobnici i zavidnici mrmljaju, najteže puknuti. Da vrag nikad ne spava pokazali su, međutim, upravo čelnici »seljaka«. Najprije Trconić, a onda i sam šef Tomčić, koji je javno izrazio sumnju u to da će premijer uspjeti do petka sastaviti novu vladu. Iskrice su ponovno planule, samo su se ovaj put promijenile uloge glavnim glumcima.

U trenucima dok država iščekuje novu vladu, Mesić, Račan i Tomčić nehajno odlaze na teniski turnir u Umagu. Valjda da bi se Račanu i Tomčiću prije donošenja teških odluka uz tenisku elitu, koktele, miris mora i hostese, malo razbistrile misli.

Tako je premijer, slikajući se s reketom u ruci, nonšalantno odbrusio Tomčiću da »ako ima problema, neka mu ih kaže u lice, a ne putem medija«. Sjajno! Još jedan meč za Račana. Jer, ako HSS doista ima nekih problema s licitacijama ministarskih mjesta u novoj vladi, nije li ih Tomčić svom najdražem partneru trebao reći na zajedničkom sastanku, umjesto što u javnosti izražava sumnju u Račanovo sastavljanje vlade? Što Tomčić želi poručiti Račanu?

Istina, ima i onih opreznih koji tvrde da je ovdje ionako riječ samo o taktiziranju dvojice najjačih igrača; igrokazu iz kojeg »mali« trebaju izvući pouku. Uostalom, ako je »veliki« HSLS - kad su Budišine eskapade dosadile svima - na koncu izbačen iz igre kombinacijom vlastite političke nepromišljenosti i timskog rada ostatka koalicije, kao da je problem to isto učiniti s, na primjer, LS-om, ili - ne daj Bože - HNS-om?!

I tako u posljednje dvije godine funkcionira politička scena: najprije šest stranaka protiv HDZ-a, nešto kasnije SDP protiv HNS-a, sutra obrnuto, onda konstantno HSLS protiv svih i najviše protiv sebe, potom LS-ovo kontinuirano »bockanje« partnera, te povremeno i najmanje očekivano ozbiljno »uletavanje« HSS-a u žrvanj međusobnih sukoba. Isprva je tu bio i IDS, ali kad su vidjeli koliko je sati (a uvijek je pet iza 12), zahvalili su se na suradnji i - utekli iz vlasti.

Lijepo su, istina, upakirali svoj odlazak, poručujući da će biti pristojna konstruktivna oporba koja će podržavati Račanovu vladu. Ne postoji, međutim, onaj tko bi pravednika Kajina zaustavio kad krene prozivati Vladu za sve njene propuste. I već dvije i pol godine »veliki« se nadmeću s »malima«, a svi oni zajedno sa živcima onih koji su ih i doveli u položaj da budu veliki ili mali.

O HDZ-u ovaj put nećemo trošiti riječi, oni su svoje već pokazali.