Slobodna Dalmacija: 23. 07. 2002.

UOČI SASTANKA ŠEFOVA PARLAMENTARNE VEĆINE, SAZVANOGA ZA UTORAK

HSS i LS ne pristaju samo na razgovor o kadrovima

Pogrešno je govoriti i kalkulirati s kadrovima dok se nisu odredila najvažnija pitanja - ističe šef Kluba zastupnika HSS-a Luka Trconić, dok čelnik LS-a Zlatko Kramarić upozorava na potrebu redefiniranja odnosa unutar koalicije

ZAGREB — Očekujemo da će nas mandatar ozbiljno shvatiti jer mi smo ozbiljan koalicijski partner. Htjeli bismo da Ivica Račan iznese precizan program rada nove Vlade, koji još nismo vidjeli, a glavni naglasak u tom programu trebao bi biti koji je put u gospodarstvu i što je realno — izjavio je za naš list predsjednik Kluba zastupnika HSS-a Luka Trconić najavljujući tako današnji sastanak šefova parlamentarne većine.

I Trconić misli da će to biti presudni sastanak nakon kojeg će biti jasno hoće li mandatar Ivica Račan moći predstaviti Saboru Vladu ili će se stvari dodatno zakomplicirati. Naime, izvanredna sjednica Sabora, koja je najavljena za 26. i 27. srpnja, mogla bi se i odgoditi za tjedan dana ako u HSS-u ne budu zadovoljni onim što čuju od mandatara Račana.

— U HSS-u nećemo "šiljiti" na kadrovskim pitanjima, to je za nas trećerazredno pitanje. Ne vidimo smisla srljati u Vladu ako nema programa i ako se ne vidi smisao i budućnost te koalicijske Vlade — nastavio je on.

— Nisam bio ni nervozan ni ishitren kada sam prije nekoliko dana postavio stvari na svoje mjesto. Pogrešno je govoriti i kalkulirati s kadrovima dok se nisu odredila najvažnija pitanja. To što sam govorio bio je pokušaj da se upozori mandatar koji je red stvari za nas u HSS-u primaran — kaže Trconić.

Luka Trconić nedvosmisleno i nadalje ističe da ne bi se smjelo pri stvaranju nove Vlade više vremena trošiti na podjelu fotelja, nego na važne projekte. HSS će tražiti od Račana popis projekata zakona i strategija. Kada se odrede smjerovi nove Vlade, onda će biti lako sastaviti kadrovsku križaljku, mišljenja je Trconić. Mora se unaprijed znati oko čega će se složiti parlamentarna većina jer ne želimo svako nekoliko vremena imati potrese u koaliciji, zaključio je Trconić. Štoviše, i sam predsjednik Sabora i čelnik HSS-a Zlatko Tomčić kazao je da će se o tome jesu li se stekli uvjeti za izvanrednu sjednicu Sabora u petak moći govoriti tek nakon današnjeg sastanka čelnika nove parlamentarne većine.

Isto takvo nezadovoljstvo dolazi i iz redova LS-a, doduše jedne od najmanjih stranaka nove parlamentarne većine. I Kramarić upozorava na potrebu redefiniranja odnosa unutar koalicije. Drži također, kao i Luka Trconić, da treba dogovoriti sve o sporazumu saborske većine Vladi, a nakon toga da treba krenuti na kadrovska pitanja. S obzirom na izražena nezadovoljstva koalicijskih partnera, a poglavito najjačega među njima HSS-a, Ivica Račan će i te kako morati pripremljen doći na današnji sastanak. Očito je da ni LS ni HSS neće pristati da se raspravlja samo o kadrovima, bez obzira što se LS-u spočitava da mu je upravo to način da "udomi" neke od svojih ljudi na ispražnjenim mjestima u raznim ministarstvima, a poglavito se spekulira s imenom glavne tajnice LS-a Helene Štimac-Radin kao buduće zamjenice ministra vanjskih poslova.

A. MALENICA

MESIĆ: NADAM SE KONSENZUSU O PROGRAMU VLADE

— Nadam se da će Vlada biti sastavljena, te da će njezin program koji treba odraditi do kraja mandata biti donesen konsenzusom — kazao je predsjednik Mesić odgovarajući na novinarska pitanja tijekom predstavljanja osmero najboljih studenata.

Upitan o prodaji Ine, Predsjednik je kazao kako je činjenica da se ne prodaje čitav paket dionica, te da on "nije protiv privatizacije, ali traži da ona bude transparentna".