Vjesnik: 23. 07. 2002.

Nobilo: Hina emitirala staru vijest da je odbijena Blaškićeva žalba

Tužiteljstvo se još nije očitovalo o novim dokazima braniteljskog tima iz arhive HIS-a koji govore o Blaškićevoj nedužnosti / Nije isključeno da će Haaško tužiteljstvo pozvati Miroslava Tuđmana kao svjedoka optužbe, kaže Nobilo

ZAGREB, 22. srpnja - »Očito je sezona "kiselih krastavaca" pa je plasirana informacija da je Haaško tužiteljstvo proglasilo neutemeljenom žalbu na presudu Blaškiću. No riječ je o staroj vijesti, odnosno o očitovanju Haaškog tužiteljstva na dokaze koje je obrana iznijela još tijekom glavne rasprave u "slučaju Blaškić". Očito je Hina zabunom emitirala staru vijest«, komentirao je u ponedjeljak Vjesniku Anto Nobilo, branitelj generala Tihomira Blaškića, navode da se Haaško tužiteljstvo negativno očitovalo na Blaškićevu žalbu.

Osim toga, Nobilo naglašava da je u javnosti pogrešno stvoren dojam da je Haaški sud donio neku odluku nepovoljnu za Blaškića, a riječ je o očitovanju Tužiteljstva, k tome još i starom.

Nobilo ističe da se Tužiteljstvo još nije očitovalo o novim dokazima braniteljskog tima iz arhive HIS-a koji, tvrdi, govore o Blaškićevoj nedužnosti. Te je dokumente obrana dobila nakon promjene vlasti 3. siječnja 2000. godine.

»Ti dokazi nama prije nisu bili dostupni. Tužiteljstvo je u zabludi da su branitelji bili u dobrim odnosima s vlašću Franje Tuđmana i da su nam onda ti dokumenti iz arhive HIS-a bili dostupni«, kaže Nobilo. On ističe da je »prava istina u tomu da je Miroslav Tuđman, kao ondašnji šef HIS-a, doslovce sjedio na dokumentima kojima se potvrđuje Blaškićeva nevinost, no nije ih htio dati obrani. Ti su dokumenti vrlo kvalitetni i točno ukazuju tko je počinio zločin u Ahmićima, a branitelji su ih dobili zahvaljujući Uredu predsjednika Mesića«, kaže Nobilo.

Dodaje kako nije isključeno da će Haaško tužiteljstvo pozvati Miroslava Tuđmana kao svjedoka optužbe, koji bi tvrdio da su braniteljima bili dostupni svi dokumenti za Blaškićevu obranu.

»Ako Miroslav Tuđman postane svjedok optužbe protiv Blaškića, past će sve opsjene o tomu da su on i njegovo društvo iz HIP-a zaštitnici nacionalnih interesa. Treba se prisjetiti toga da se u vrijeme vlasti Franje Tuđmana tvrdilo da je obrana Blaškića vrhunski nacionalni interes«, spominje Nobilo.

Biljana Bašić