Večernji list: 23. 07. 2002.

DRAGAN KARLEUŠA POTVRDIO PRIKRIVANJE ZLOČINA NA KOSOVU

Milošević naredio uklanjanje dokaza

DEN HAAG - Visoki dužnosnik MUP-a Srbije Dragan Karleuša posvjedočio je u ponedjeljak, na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, da je vodstvo srbijanskog MUP-a naredilo uništavanje dokaza o postojanju leševa kosovskih Albanaca u hladnjači potopljenoj u Dunavu 1999. godine.

"Odvoženje tijela... prema saznanjima od službenih osoba s kojima smo razgovarali, naredio je tadašnji načelnik resora javne sigurnosti Vlastimir Đorđević", rekao je Karleuša koji je vodio istragu o prizrenskoj hladnjači s 86 leševa izvađenoj iz Dunava u proljeće 1999. godine. Ministar unutarnjih poslova Srbije tada je bio Vlajko Stojiljković.

On je kazao i da je istraga pokazala da se o potrebi "asanacije" Kosova odnosno "uklanjanja svega što bi moglo zanimati Haški sud" razgovaralo u ožujku 1999. u kabinetu Slobodana Miloševića s najvišim dužnosnicima tadašnjeg srbijanskog MUP-a. Nakon toga "Stojiljković je neposredno zadužio generale Đorđevića i Dragana Ilića za to", rekao je Karleuša.(H)

Lilić svjedoči ako Koštunica odobri

DEN HAAG - Bivši jugoslavenski predsjednik Zoran Lilić kazao je jučer pred Haaškim sudom da će, bude li svjedočio u procesu Miloševiću bez izričite odluke jugoslavenskog Vrhovnog savjeta obrane i njezina predsjednika Vojislava Koštunice, kojom ga se oslobađa od čuvanja državnih i vojnih tajni, biti izložen kaznenom progonu u SRJ zbog odavanja tih tajni.

"Vrhovni savjet obrane nije razmatrao moje oslobađanje od čuvanja vojne i državne tajne, a on je jedini mjerodavan za to", kazao je Lilić. Ranije odluke savezne i srbijanske vlada da može svjedočiti, smatra Lilić, pokrivaju tek dio događaja na Kosovu, a nisu ih niti donijela mjerodavna tijela. (H)