Vjesnik: 23. 07. 2002.

Slučaj »Lora«: Optuženima ukinut pritvor i branit će se sa slobode

Županijsko odvjetništvo u Splitu najavilo žalbu, a konačnu odluku donosi Vrhovni sud/ Sudac Lozina: Dosad ispitan 31 svjedok i ni jedan ne tereti ni jednog optuženika

SPLIT, 22. srpnja - Nepravomoćnom odlukom izvanraspravnog vijeća Županjskog suda u Splitu, u ponedjeljak je sedmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin nad civilima te ubojstva Nenada Kneževića i Gojka Bulovića 1992. u Lori, ukinut pritvor.

Prema toj odluci, sa slobode će se braniti Tonči Vrkić (41), Miljenko Bajić (35), Josip Bikić (33), Davor Banić (42), Emilio Bungur (31), Ante Gudić (30) i Anđelko Botić (34). Za prvooptuženim Tomislavom Duićem (32), koji je u bijegu, na snazi je i dalje tjeralica.

Na rješenje o ukidanju pritvora Županijsko državno odvjetništvo u Splitu najavilo je žalbu, a konačnu odluku donijet će Vrhovni sud.

Obrazlažući odluku, predsjednik vijeća sudac Slavko Lozina rekao je da je optužencima dosad produžavan pritvor zbog osobito teškog načina počinjenja kaznenog djela za koje ih se tereti. Optuženicima se stavlja na teret ratni zločin što uključuje zlostavljanja i ubojstva. A prema sučevu objašnjenju, optuženici nisu počinili ništa posebno teško što bi izlazilo izvan okvira tog kaznenog djela.

Optuženicima je, dodao je Lozina, u prilog išla i izmjena Zakona o kaznenom postupku od 20. svibnja ove godine. Naime, za takva kaznena djela odsad se određuje pritvor ako je nužan, dok je dosad za pritvor trebao postojati »opravdan razlog«. Pritvor im je ukinut, istaknuo je Lozina, budući da nema ni jednog razloga koji bi opravdavao njegovu nužnost.

»Tijekom glavne rasprave ispitan je 31 svjedok i ni jedan ne tereti ni jednog optuženika. Čak je i svjedok Mario Barišić rekao da ni jedan od okrivljenih nije odgovoran za zločine u Lori«, istaknuo je sudac Lozina.

Ni jedan od optuženika nije želio komentirati novinarima odluku prema kojoj će se ubuduće braniti sa slobode. »Odluka je donesena u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku, odnosno njegovim izmjenama. Mislim da ju je predsjednik suda pravilno obrazložio. Ako će se tužiteljstvo žaliti, mislim da će vijeće Vrhovnog suda odlučiti isto kao i vijeće splitskog suda«, izjavio je odvjetnik Slobodan Mikulić, branitelj Tončija Vrkića.

Odvjetnik Vinko Ljubičić, koji brani Davora Banića, izjavio je da je takva odluka bila očekivana. »U raspravi nije iznesen ni jedan dokaz koji bi teretio okrivljenike. Očekujem da se Županijsko državno odvjetništvo neće žaliti na tu odluku«, dodao je Ljubičić.

Irena Dragičević