Vjesnik: 23. 07. 2002.

Dvostruka haaška mjerila

MARKO BARIŠIĆ

Haaški sud za područje bivše Jugoslavije pustio je prošli tjedan Momčila Grubana, bivšeg zapovjednika Omarske, da na slobodi čeka suđenje za silovanja i ubojstva te premlaćivanje zatočenika u tom zloglasnom logoru. S obzirom na to da se u svibnju prošle godine predao dragovoljno, ICTY mu je omogućio obranu sa slobode.

Na slobodi se trenutačno nalaze i Vladimir Strugar te Miodrag Jokić, dvojica najodgovornijih za srpsko-crnogorsku agresiju na dubrovačko područje. Svoju obranu u Beogradu priprema i Biljana Plavšić, bivša najbliža suradnica Radovana Karadžića. Isto pravo dobila su i trojica bošnjačkih visokih vojnih dužnosnika (između ostalih i Sefer Halilović), osumnjičenih za zločine nad bosanskohercegovačkim Hrvatima. Neće biti iznenađenje i ako zbog zdravstvenih razloga iz haaškog pritvora uskoro izađe i Mile Mrkšić, osumnjičenik i za zločine počinjene nad vukovarskim ranjenicima.

Tako, dok Haag bez obzira na težinu optužnica sad pušta na slobodu do početka suđenja mnoge koji su se nedavno dragovoljno predali, to pravilo je mimoišlo bosanske Hrvate koji su davno dragovoljno otišli u Haag. Tihomir Blaškić već više od šest godina boravi u haaškom pritvoru; Dario Kordić i skupina Hrvata skoro četiri godine...

Da nešto nije u redu s haaškim kriterijima, pokazuje i slučaj hrvatskoga generala Rahima Ademija koji je nakon dugog natezanja ipak pušten da do početka suđenja bude na slobodi, dok zapovjednici srpskih konc-logora i drugi visoki - ne samo srpski nego i bošnjački - dužnosnici idu na slobodu kao na tekućoj vrpci. Kao da su zločini u Grabovici, Doljanima, Uzdolu, Križančevu selu..., a pogotovo u Vukovaru ili u logorima bosanskih Srba, puno manje strašni od onog u Ahmićima, iako su po okolnostima teži a po žrtvama brojniji.

Nažalost, neke poteze Haaškog suda teško je shvatiti drukčije doli kao postupke čiji je prikriveni cilj revizija činjenica u vezi s ratom, zločinima i žrtvama. Zbog toga se iz Haaga u svijet - umjesto jasne poruke da se početkom devedesetih dogodila velikosrpska agresija na Hrvatsku i BiH, kako je to vidljivo i iz dokumenata Vijeća sigurnosti UN-a, ali nažalost i iz brojnih masovnih grobnica - šalje iskrivljena slika. Tako se i moglo dogoditi da, između ostalog, potpuno nedužni Kupreškići budu u pritvoru tri godine bez prava na slobodu prije suđenja dok se zapovjednik Omarske šalje na ljetovanje.