Slobodna Dalmacija: 23. 07. 2002.

ODVJETNIK ANTO NOBILO O STAVU HAŠKOGA TUŽITELJSTVA U SLUČAJU BLAŠKIĆ:

Dodatne dokaze nismo mogli prije upotrijebiti

ZAGREB — Tužiteljstvo pokušava dokazati da smo dodatne dokaze mogli upotrijebiti prije, što nikako ne stoji. Tu smo dokumentaciju, naime, tražili ranije, ali je nismo mogli dobiti, jer je bila pohranjena u podrumu pod posebnim režimom - izjavio je u ponedjeljak odvjetnik Anto Nobilo na molbu da prokomentira obrazloženje Haaškog tužiteljstva, prema kojem će žalbeno vijeće o prijedlogu obrane generala Tihomira Blaškića za uvođenjem novih dokaza odlučivati tek na jesen.

Nakon što je žalba Blaškićeve obrane za njegovim oslobađanjem ocijenjena neutemeljenom, Tužiteljstvo je podnijelo podnesak na prijedloge o razmatranju novih dokaza, a na temelju čega je žalba i bila podnesena. Kako u tom podnesku stoji, sporni su dokazi čitavo vrijeme bili na raspolaganju obrani, a taj je stav argumentiran Vjesnikovim intervjuom s Miroslavom Tuđmanom, u kojem pak on tvrdi da Blaškićev branitelj laže, kao i da je imao pristup tadašnjem HIS-ovu arhivu.

- Jedna je Vladina komisija utvrdila da je dokumentacija o kojoj je riječ bila nesređena, a nalazila se u podrumu, osim toga, dobro se znalo tko joj je u to vrijeme imao pristup. Miroslav Tuđman, osoba u čijoj se zgradi tada skrivala dokumentacija, svoga je oca izvještavao o događajima nakon Ahmića. Neshvatljivo je stoga da se HIP pokušava nametnuti kao zaštitnik nacionalnih interesa. Treba se zapitati tko zapravo i na koji način štiti nacionalne interese skrivanjem ključne dokumentacije u prilog generalu Tihomiru Blaškiću - pojasnio je Nobilo te dodao kako će odgovor na to pitanje biti poznat nakon razmatranja novih dokaza.

Anto Nobilo drži da će do drugostupanjske raprave ipak doći, kao i da će Haaško tužiteljstvo ispitati okolnosti u kojima je došlo do prikupljanja potrebne dokumentacije. Pravilo Suda nalaže, naime, da je predlaganje novih dokaza dopušteno tek nakon prvostupanjske presude, a oni se mogu osporiti ako nisu pravno relevantni, ili ukoliko su ranije bili dostupni obrani. Pošto je u ovom slučaju ovo posljednje presudno, Antu Nobila smo pitali i koliko je u praksi Haaškog suda uobičajeno da se stav Tužiteljstva temelji na nečijoj izjavi iznesenoj u novinama.

- Pravilnik Haaškog suda govori da će kao dokaz biti upotrijebljeno sve što je u interesu pravde, pa tako vjerujem i da će Tužiteljstvo, ukoliko i dalje ostane pri stavu da je njegova izjava dokaz, pozvati Miroslava Tuđmana kao svjedoka pred Sudom - kazao je branitelj generala Blaškića. Nobilo nije htio govoriti o sadržaju dodatne dokazne dokumentacije, već je samo potvrdio da se radi o opsežnom materijalu HIS-a, koji je obrana naknadno dobila na uvid. Prema njegovim očekivanjima, drugostupanjska rasprava mogla bi biti provedena do kraja ove godine.

T. DISOPRA