Vjesnik: 24. 07. 2002.

»Nestranački stručnjaci "odgađaju" sastav nove vlade«

ZAGREB, 23. srpnja - Još nije postignut dogovor o ulozi i ovlastima nestranačkih stručnjaka, koji bi trebali obnašati ključna mjesta u novoj vladi, pa je zato odgođena saborska rasprava o glasovanju o novoj vladi, koju je za kraj tjedna najavio mandatar Ivica Račan, no, sada je odgođena, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Vladimir Šeks. Prema informacijama iz najblžega kruga mandatara Ivice Račana, upozorio je Šeks, vrlo ozbiljni stručnjaci, koji bi trebali zasjesti u novu vladu, traže najviši stupanj autonomnosti i posebne ovlasti. Zbog diskrecije, rekao je, Šeks nije želio reći o kojim se imenima stručnjaka radi ni koliko će ih sjesti u novu Račanovu vladu. Ustvrdio je da Račan nije uspio riješiti još jedan važan problem, a to su novi nesporazumi s HSS-om koji, šuška se, traži veći utjecaj u izvršnoj vlasti te ima rezerve prema imenima stručnjaka o kojima je riječ. Na upit vjeruje li da će Račan ipak sastaviti novu vladu, Šeks je odgovorio: »Da«.

Klub zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru podnio je u utorak Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju ugovora vlada Hrvatske i Slovenije o nuklearci u Krškom. HDZ-ovci traže da se taj zakon ukine zbog neustavnosti, što obrazlažu time da je Sabor taj ugovor trebao potvrditi dvotrećinskom većinom, dakle sa 101 zastupničkim glasom, a ne sa 80 kako je bilo u konačnici. Šeks je pojasnio da se radi o prenošenju ovlasti iz Ustava na međunarodne organizacije kakva je Međunarodni arbitražni sud, zadužen za rješavanje sporova između dviju država.

Šeks je najavio da će HDZ uvjetovati donošenje ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina jamstvom koje bi u vezi s novim izbornim zakonom, u pisanom obliku, dale stranke vladajuće koalicije. Prema novom izbornom zakonu, koji dolazi iz SDP-a, upozorio je Šeks, predlaže se da cijela Hrvatska bude jedna izborna jedinica, da u Saboru bude 120 zastupnika, devet zastupnika nacionalnih manjina i tri iz dijaspore. HDZ, međutim, traži u tom jamstvu osiguranje pariteta, odnosno da predstavnika dijaspore u Saboru bude koliko i predstavnika manjina.

Andrea Latinović