Večernji list: 24. 07. 2002.

PREDIZBORNU IGRU S RATNIM STRADALNICIMA PREKINUO ULTIMATUM MMF-a

BiH spašena od bankrota

SARAJEVO: Eldina Medunjanin

Nakon upozorenja međunarodnih financijskih organizacija da se novi stand by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom neće sklopiti prihvaćiti li se zakon o pravima branitelja u formi koja bi iziskivala iznimno velike godišnje troškove za tu populaciju, prijedlog toga zakona skinut je s dnevnog reda federalnog parlamenta. Zakon je predviđao veliko povećanje prava branitelja i obitelji stradalnika. Dosad se na isplate toj populaciji trošilo oko 140 milijuna dolara, a zakon je predviđao povećanje za još 90 milijuna. Branitelji u Federaciji BiH već sedam godina čekaju prihvaćanje zakona kojim bi se definirale obveze toga dijela BiH prema njima, no čekat će, prema svemu sudeći, još neko vrijeme.

Mučni pregovori između predstavnika branitelja i vlade Federacije BiH o izradi prijedloga zakona traju dulje vrijeme. Rješenje prihvatljivo objema stranama nikad nije postignuto, a razlog je tomu proračun kojim raspolaže Federacija BiH i koji nije dovoljan da bi se iz njega financirali zahtjevi branitelja. Nastojanja vlade da minimalnim troškovima pokrije potraživanja branitelja, a da pri tomu ne ugrozi položaj ostalih korisnika proračuna, branitelji su ocijenili pokušajem nove vlasti, na čelu koje je Socijaldemokratska partija, da minimizira njihovu ulogu u ratu. Vlada Alijanse za promjene suočena je, međutim, sa stalnim pritiscima međunarodnih financijskih institucija, koje su joj jasno dale do znanja da ne može obećavati ono što neće biti u stanju ispuniti. Međunarodni se dužnosnici protive trošenju novca te nepominju da svota za potrebe branitelja i obitelji stradalih ne smije biti veća od 135 milijuna dolara (270 milijuna KM). Iako je Vlada do sada pokušavala naći rješenje prihvatljivo za nju i za branitelje, pomutnju je izazvao prijedlog zakona koji je u proceduru uputio član Stranke za BiH, druge najjače stranke unutar vladajuće Alijanse. Kako provedba takve forme zakona iziskuje godišnja izdvajanja trećine federalnog proračuna, iz MMF-a je stiglo upozorenje da bi njegovo prihvaćanje stopiralo aktivnosti za sklapanje stand by aranžmana. Stand by aranžman prati kredit od 84 milijuna dolara, uz dodatnih 220 milijuna KM potrebnih za razvoj.

Usto, svi međunarodni donatori i kreditori uvjetuju svoje transfere prema BiH sklapanjem stand by aranžmana, pa je stoga i sam predlagatelj spornog zakona načinio mudar potez privremeno ga povukavši iz parlamentarne procedure. Time je BiH, vjerojatno, spašena od najavljenog bankrota, na što su upozoravali iz međunarodnih financijskih institucija. No, ono što je visjelo u zraku tijekom cijele priče o zaštiti prava branitelja jest to da se u vrijeme pred izbore upravo preko njihovih leđa odmjeravaju snage političkih stranaka.