Vjesnik: 24. 07. 2002.

HSS i LS pozdravili odgodu

Luka Trconić: Nema nikakve potrebe za žurbom i dobro je što je mandatar uvažio našu sugestiju / Prije Račanova sastanka s novim-starim koalicijskim partnerima u utorak, HNS-ova predsjednica Vesna Pusić nije se htjela izjašnjavati o tome je li zadovoljna činjenicom da on to nije učinio puna dva tjedna / Zlatko Kramarić: Odgoda je logična, jer konzultacije o sastavu vlade još nisu do kraja odrađene

ZAGREB, 24. srpnja - Svojevrsni pritisak HSS-a, ali i ostalih koalicijskih stranaka, očito je urodio plodom, pa je mandatar Ivica Račan u ponedjeljak najavio odgodu izvanredne saborske sjednice na kojoj će se glasovati o novoj vladi. Umjesto do kraja ovoga tjedna, kako je prvobitno planirano, ta bi se sjednica trebala održati početkom sljedećega.

Razlog je odgode u tome što neki Račanovi partneri - prije svega HSS, što su mu iznenađujuće oštro prije nekoliko dana i poručili iz vrha Tomčićeve stranke - ne žele da ih se dovodi u vremenski škripac.

U HSS-u, naime, tvrde da im, nakon što ih Račan upozna s programom svoje druge vlade, treba »dovoljno vremena« kako bi, prije saborske sjednice, u stranačkim vodstvu »detaljno pročešljali« program nove vlade i njene prioritete, popis novih ljudi koji će doći u Banske dvore, kao i ugovor između stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu.

U HSS-u su u utorak odbili komentirati tvrdnje da je Račan »morao popustiti« pred njihovim pritiskom zato što su »seljaci« sada druga po snazi vladajuća stranka. Očito želeći pokazati da (više) nema nikakvih nesuglasica među glavnim partnerima, potpredsjednik HSS-a Luka Trconić ocijenio je odgodu glasovanja u Saboru za sljedeći tjedan »realnim i razboritim potezom mandatara«.

»U ovoj je situaciji to vrlo razborit potez mandatara Račana, prije svega zato što su se koalicijski partneri tek u utorak popodne napokon upoznali s programom rada buduće vlade. To je ono što smo u HSS-u i htjeli - da nam razgovor o planovima i prioritetima vlade bude na prvome mjestu«, naglašava Trconić.

Prema njegovu mišljenju, ima sasvim dovoljno vremena da se sljedeći tjedan održi sjednica Hrvatskog sabora na kojoj će mandatar predstaviti program i članove nove vlade i na kojoj će se glasovati o povjerenju Vladi. »Nema, dakle, nikakve potrebe za žurbom i dobro je što je mandatar uvažio našu sugestiju«, kaže Trconić.

Sve dok se mandatar Ivica Račan u utorak nije sastao s novim-starim koalicijskim partnerima, HNS-ova predsjednica Vesna Pusić službeno se nije htjela izjašnjavati o tome je li zadovoljna činjenicom da on to nije učinio puna dva tjedna. Ipak, iz njezinih se neslužbenih razgovora da iščitati kako smatra da je novi-stari premijer dosad nepotrebno odugovlačio predstavljanje programa svoje druge vlade, pogotovo što se prioriteti jasno znaju iz prethodnih koalicijskih dogovora.

U razgovorima o kadroviranju, čelnica narodnjaka sklona je ukidanju zamjeničkih i potpredsjedničkih mjesta u budućoj vladi, što je već predložila u razgovoru s premijerom. Iako zagovara manju, efikasniju vladu, smatra da takav plan treba pripremiti za postizborno vrijeme. Sada se, prema mišljenju predsjednice HNS-a, ne bi trebalo baviti većim rekonstrukcijama, jer su pred vladom konkretni poslovi a ne unutarnje kadroviranje, a hrvatski građani i javnost s pravom očekuju rezultate Račanove nove vlade.

Slično kao u HSS-u razmišljaju i u LS-u, stranci koja je također oštro kritizirala Račanove »tajanstvene« konzultacije o sastavu vlade. Zlatko Kramarić, predsjednik LS-a, ne vidi ništa loše u odluci mandatara da se odgodi sjednica Sabora na kojoj će biti potvrđena nova vlada. »To je logično, jer konzultacije o sastavu vlade još nisu do kraja odrađene«, kazao je Kramarić u utorak za Vjesnik. Naglašava da će ovog tjedna biti konačno odrađene »prave« konzultacije.

»Najvažniji je program, a na drugom mjestu su kadrovi koji će biti odabrani da ga realiziraju«, naglašava predsjednik LS-a, dodajući da je iznimno važan i politički sporazum koalicijskih partnera koji bi trebao »biti jamstvo da će preuzete obveze biti ispunjene«. Također, Kramarić ističe kako je sada jasno da su sve stranke koalicije jednako bitne, te da nema, uvjetno govoreći, »velikih i malih« stranaka.

Ivka Bačić, Miroslava Rožanković i Dada Zečić