Vjesnik: 24. 07. 2002.

Vijeće ministara BiH odbilo hrvatsko rješenje za Kostajnicu

MOSTAR, 23. srpnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Vijeće ministara BiH odlučilo je da pripadnici Državne granične službe (DGS) do konačnog dogovora o granici između Hrvatske i BiH kod Kostajnice ostanu na položaju, na koji su se povukli nakon zapovijedi UN-ove misije i IPTF-a.

No, u Republici Srpskoj raste pritisak na bosanskohercegovačku vlasti da se ne dopusti prijelaz hrvatskih redarstvenika i carinika na desnu obalu Une i da se uskoro poništi ugovor BiH i Hrvatske o tom graničnom prijelazu. Potpredsjednik vlade RS i ministar za upravu i lokalnu samoupravu Petar Kunić zatražio je da cijeli slučaj preuzme Predsjedništvo BiH, a ne da se problem s Hrvatskom rješava na razini Vijeća ministara.

Aktualiziranjem »slučaja Kostajnica« iznova je oživljeno pitanje razmjene teritorija između Hrvatske i BiH. Naime, vlasti RS-a smatraju da se granica BiH »na točno 13 mjesta proteže uz lijevu obalu Une, za 40 hektara više nego što pripadai Hrvatskoj na desnoj obali«. »Stoga bi, a posebice ako Hrvatska nastavi inzistirati na tomu da granicu povuče na desnoj obali, Državna granična služba BiH morala izaći na lijevu obalu«, ističe Kunić. BiH, smatra on, mora reagirati onako kako to čini Hrvatska kod Kostajnice, i to na svim mjestima gdje po bivšim avnojskim granicama teritorij BiH prelazi preko Une.

M. M.