Vjesnik: 25. 07. 2002.

Paraga: Tužit ću Ingrid Antičević-Marinović

ZAGREB, 24. srpnja - Stari spor o pravu na predstavljanje i zastupanje Hrvatske stranke prava (HSP) ovih je dana dobio završnicu. Naime, rješenjem Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave u postupku za obnovu postupka u predmetu upisa promjene osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje HSP-a potvrđeno je rješenje Ministarstva uprave od 28. rujna 1993., kojim je HSP-u odobren upis promjene osobe ovlaštene za predstavljanje i zastupanje u Registar političkih stranaka, pa se umjesto Dobroslava Parage, predsjednika HSP 1861, kao nova osoba ovlaštena za predstavljanje i zastupanje stranke upisuje Anto Đapić, predsjednik HSP-a.

Novim rješenjem Ministarstvo je tako odbacilo navode Dobroslava Parage, koji je i pokrenuo postupak 1993.g., tvrdeći da je izvanredni sabor stranke, u Kutini 11. i 12. rujna 1993., nelegitiman i nestatutaran. Ministarstvo je utvrdilo da su Sabor sazvale ovlaštene osobe, dok je tadašnji predsjednik HSP-a Paraga »neovlašteno izricao mjere suspenzije i isključenja iz stranke umjesto nadležnog tijela«. Zato je Ministarstvo donijelo odluku kojom ubuduće kao jedini legitimni predstavnik HSP-a može biti Anto Đapić. »Za mene ova odluka nije nikakvo iznenađenje, osim što se pokazalo da su se sve ove godine vodile prljave kampanje protiv HSP-a i mene osobno«, rekao je Đapić.

Dobroslav Paraga se ne miri s odlukom Ministarstva, tvrdeći da je HSP 1861 legitiman pravni sljednik izvornog HSP-a. Zato je već najavio da će stranka podnijeti kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv ministrice pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović. »Nelegalnost postupka ministrice u ostavci ogleda se u činjenici da je izdanim rješenjem izravno prejudicirala donošenje presude Upravnog suda«, ističe Paraga. On kaže da je samo rješenje Ministarstva »na razini bezobraznog političkog pamfleta bez ikakvog pravnog temelja«. Podsjeća da Đapić nikad nije bio legalno izabran za dopredsjednika HSP-a, pa nije ni mogao sazvati sjednicu Predsjedništva na kojoj je odlučeno o sazivanju izvanrednog kutinskog sabora.

Andrea Latinović