Slobodna Dalmacija: 25. 07. 2002.

RAZGOVOR S POVODOM - SABORSKI ZASTUPNIK Ivo BAICA, PREDSJEDNIK ŽO HDZ-a ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE

HDZ-om upravlja Šeks, a ne Sanader

Iako nije izabran za potpredsjednika, objektivno Šeks vodi stranku, a Sanader je tek marioneta. Šeks vedri i oblači, i njegov je cilj obračunati se sa svima za koje cijeni da su opasni za njihovu vlast u HDZ-u, a prije sviju s predsjedničkim protukandidatom dr. Ivićem Pašalićem

Piše: Davorka BLAŽEVIĆ

Ivo Baica, saborski zastupnik Šibensko-kninske županije i aktualni predsjednik Županijskog odbora HDZ-a pod suspenzijom, stigmatiziran je u vodstvu stranke kao nepoćudan element, neka vrsta unutarstranačkoga remetilačkog faktora. Kvalificira ga se kao prononsiranog pašalićevca, o čijoj političkoj sudbini bi trebalo u dogledno vrijeme svoje mišljenje dati posebno Povjerenstvo Središnjice, osnovano radi utvrđivanja stanja u ŽO HDZ-a u Šibeniku nakon smjene župana Gordana Barake. Nad ŽO HDZ-a visila je prijetnja raspuštanjem, a nad Baicom se još uvijek potencijalno klati odluka o isključenju iz stranke.

Središnji odbor HDZ-a je, čini se, odustao, makar zasad, od najavljivanog raspuštanja Županijskog odbora kojemu ste na čelu. No, vi ste, zajedno s tajnikom ŽO HDZ-a Franom Bilićem, zaradili suspenziju, a prijete vam i radikalnije mjere.

Ni tajnik stranke u Šibensko-kninskoj županiji ni ja nismo još dobili nikakvu pisanu odluku Središnjice jer, kao što znate, uvijek je lakše reći negoli napisati. Smatram da nismo učinili ništa protustatutarno, a zbog čega bi bili izloženi stranačkoj represiji. Cijeli "šibenski slučaj", koji se umjetno podgrijava posljednja dva mjeseca, bio je insceniran s ciljem da se mene kao predsjednika ŽO HDZ-a privede Časnom sudu HDZ-a. Odgovorno tvrdim da za to nema nijednoga valjanog argumenta te da je posrijedi unutarstranačko razračunavanje s ljudima koji misle drukčije od onih u najužem vodstvu HDZ-a. Podsjetio bih da sam u proteklom razdoblju dvaput bio biran za predsjednika Gradskog i triput za predsjednika Županijskog odbora te da je tijekom mojega mandata i u gradu i županiji HDZ obnašao vlast. Pridonio sam ugledu HDZ-a puno više nego neki koji sjede u Središnjem odboru i koji su olako pristali sudjelovati u tome "montiranom procesu". Sanader je javnim upletanjem u ovaj sukob i podržavanjem stava suprotnog legalno donesenoj odluci ŽO HDZ-a — inzistiranjem na povratku Barake na mjesto župana — najviše štete nanio sebi i HDZ-u. U najmanju je ruku neozbiljno tražiti od ŽO-a i vijećnika Županijske skupštine da u roku od 15 dana radikalno promijene svoje mišljenje, i na to mu je zorno odgovorilo naših 19 vijećnika ustrajavanjem na smjeni župana. Bio je to pokušaj diskreditiranja svih članova ŽO-a i stranačkih tijela u Šibensko-kninskoj županiji, a ne obrana Barake.

"Šibenski slučaj" je bez osnove

Predsjednik stranke Ivo Sanader je najavljivao raspuštanje cijeloga Županijskog odbora, ali je Središnjica na posljetku zadužila Povjerenstvo da analizira stanje u Odboru i predloži mjere. Kako to komentirate?

Prije druge sjednice Središnjeg odbora, mislim da je to bilo 3. srpnja, Povjerenstvo je pozvalo u Zagreb na razgovor Predsjedništvo ŽO-a, župana i još neke osobe za koje je držalo da ih je bitno saslušati u vezi s, kako kažete, "šibenskim slučajem". Međutim, formiranje Povjerenstva radi ispitivanja stanja u ŽO HDZ-a u Šibeniku smatram potpuno besmislenim jer je situacija u ŽO-u apsolutno normalna. To prije što su najsloženije odluke, kao što je razrješenje bivšeg župana Gordana Barake, a zatim izbor novoga županijskog čelnika Duje Stančića, donesene gotovo jednoglasno, a što svjedoči da u ŽO-u nema situacije koja bi se trebala posebno razmatrati. Sve je to, međutim, dio ukupne priče u kojoj se prečesto, osobito medijski, potenciralo da u Županijskom odboru sjede pristaše dr. Ivića Pašalića, i ovo je bio samo povod da se obračuna s Predsjedništvom i ŽO HDZ-a ako uvjerljivo ne pokažu lojalnost predsjedniku stranke Ivi Sanaderu. Zato to Povjerenstvo i dalje figurira, bar na papiru, kako bi u danom trenutku moglo reagirati ako netko od nas u ŽO-u osobno ne iskaže maksimalnu lojalnost predsjedniku. To se ne radi samo u Šibeniku nego po cijeloj Hrvatskoj, koju Sanader pohodi i ljude izravno anketira jesu li za njega ili Pašalića, i namjeravaju li zajedno s njim provoditi novu politiku HDZ-a.

Vi, dakle, tvrdite da ovdje nije riječ o sukobu sanaderovaca i pašalićevaca!?

Ne! Na žalost, i Gordan Baraka je uhvaćen u mrežu vrlo mudrog političara kao što je Vladimir Šeks, koji de facto vodi stranku, a ne Ivo Sanader, i sve što se događalo od početka svibnja ove godine do sada režirano je u Zagrebu. Čak i peticija koju su navodno potpisivali članovi HDZ-a u Šibensko-kninskoj županiji tražeći smjenu Županijskog odbora, kreirana je u Zagrebu. A samo ilustracije radi, ne da je nisu potpisivali samo članovi stranke, nego je u jednome malom Ružiću prikupljeno čak 150 potpisa. Ne znam ima li toliko i stanovnika, a da ne govorim o Brodarici gdje živi bivši župan Baraka. Sve je to režirao Šeks da bi se obračunao sa mnom. A sada kad je formirano Povjerenstvo, kad smo izabrali novog župana i Poglavarstvo, ti ljudi koji su servisirali Šeksa u Županiji, Zagrebu više nisu zanimljivi jer su služili samo za jednokratno unutarstranačko razračunavanje.

Udar na doktora

Zbog čega bi Šeks imao poseban interes vas eliminirati?

Iako nije izabran za potpredsjednika, objektivno on vodi stranku, a Sanader je tek marioneta. Šeks vedri i oblači, i njegov je cilj obračunati se sa svima za koje cijeni da su opasni za njihovu vlast u HDZ-u, a prije sviju s predsjedničkim kandidatom dr. Ivićem Pašalićem, koji je na 7. saboru stranke dobio 47 posto glasova, i onima koji su ga aktivno podržavali. Nije li apsurdno da samo 78 dana nakon Sabora HDZ-a, čovjek koji je dobio 47 posto glasova izaslanika bude izbačen iz stranke?! To je zapravo opomena svima koji bi se ubuduće mogli drznuti kandidirati se za predsjednika HDZ-a, a na ovaj način im je pokazano što ih čeka. Glavaš je uostalom jasno rekao da je na 7. saboru stranke poražena jedna politika i da takvim ljudima nema mjesta u HDZ-u. A o regularnosti toga Sabora ne želim ni govoriti jer činjenica je da su sitnim nepravilnostima ostvarene krupne pobjede kao podloga za ono što se sada događa u stranci.

Vi, dakle, očekujete da ćete dijeliti sudbinu s Pašalićem i da vas u finalu ipak čeka isključivanje iz HDZ-a?

Nije bilo nikakvog uporišta ni za moje izvođenje pred stegovni sud stranke. Stoga mislim da će eventualna kazna zavisiti primarno od trenutka i političkog suda Šeksa, Sanadera i Glavaša. Prije dva mjeseca bi me bili trenutačno izbacili naglavce iz stranke, sada, pak, ne žele brzati nego politički odmjeravaju moguće učinke te odluke. Ovog trenutka su vjerojatno procijenili da im nije najpametnije ni najavljivano raspuštanje ŽO HDZ-a ni moje naprasno izbacivanje, ali ne zbog Statuta ili neke pogreške, nego zbog njihova poimanja odnosa u stranci.

Sve je počelo odlukom Županijskog odbora o smjeni župana Gordana Barake. Zašto ste inzistirali na "odstrjelu" vlastita župana? Zato što je sanaderovac?

Bili smo vrlo nezadovoljni njegovim radom i rezultatima koje je ostvarivao i posebno njegovim odnosom prema stranci. U svakoj prilici pokušavao je biti nestranački župan, a to jednoj velikoj stranci kao što je HDZ ne može nikako odgovarati. Funkcionirao je gotovo jedino na pukom podilaženju javnosti, a ne na rezultatima, i normalno je da mu u tome više nismo mogli davati potporu.

Nije li u pitanju ipak vaša pogrešna procjena da će na 7. saboru stranke pobijediti Ivić Pašalić?

Uvjeravam vas da to nema nikakve veze s Pašalićem, a osim toga tvrdim da Baraka nije ni sanaderovac. Kod predsjednika stranke bili smo još u listopadu prošle godine i upoznali ga s problemima u funkcioniranju i odnosima između ŽO HDZ-a i župana. Dakle, to nema baš nikakve veze sa 7. saborom i fiktivnim podjelama na pašalićevce i sanaderovce. Konačno, postupak razrješenja pokrenuli smo nakon Sabora stranke iako je Sanader pobijedio.

U HDZ-u ne vlada demokratska atmosfera

Činjenica je, međutim, da ste ovim sukobom neospornu HDZ-ovsku većinu u županiji "istopili" i došli ste u situaciju da koalirate sa SDSS-om.

Nije riječ ni o kakvoj koaliciji. U političkom djelovanju svaka stranka ima svoje razloge zbog kojih nešto podupire, pa tako i SDSS koji je najprije podržao smjenu, a onda i izbor novog župana. Za razloge morate njih pitati, ali vas uvjeravam da nikakvih razgovora s njima o koaliciji nije bilo, a ponajmanje obećanja ili dogovora o ustupcima, što je široj javnosti sada vidljivo. Pravi je problem što je nekolicina naših vijećnika dobila naputak iz Središnjice da ne podrži odluke ŽO-a o smjeni župana i nama nije preostalo drugo nego da s potporom koju u Skupštini imamo idemo na provođenje odluka Odbora.

Nije li koalicija sa SDSS-om dogovorena još prije nekoliko mjeseci u Đevrskama, gdje su se neki čelnici ŽO-a sastali s Miloradom Pupovcem?

O tom susretu znam samo iz medija. No, na razgovoru je bio zamjenik župana Miha Mioč koji je javno o tome govorio još u siječnju jer se nije radilo ni o kakvom tajnom sastanku nego su, koliko znam, problematizirana pitanja obnove, povratka, poticanja gospodarskih aktivnosti.

Kakav epilog ove šibenske zavrzlame očekujete?

Nisam optimist jer u HDZ-u ovog trenutka ne vlada demokratska atmosfera, a to mogu potvrditi najbolje oni koji su bili na prvoj sjednici Središnjeg odbora, kada se nije mogla tražiti rasprava ni o verifikaciji mandata članova SO-a. Ili kad na Predsjedništvu potpredsjednik HDZ-a dr. Andrija Hebrang tvrdi da je šest od 12 članova Predsjedništva kvorum, pa se u takvim okolnostima brzopotezno utvrđuje kandidatkinja za predsjednicu Zajednice žena "Katarina Zrinski" koja postaje članicom Predsjedništva itd. Sve to odiše jednom prevarantskom, a ne demokratskom atmosferom. Ili, recimo, Neven Jurica tvrdi da predstavlja australsku dijasporu, a živi u Zagrebu, a na isti način još nekoliko članova Središnjeg odbora predstavlja dijasporu, a prebivalište im je u Zagrebu; poništava se Konvencija i svi izbori u Mladeži HDZ-a i onda tako formirana većina bira novog tajnika stranke, razrješava ravnatelja Zaklade, glavnog urednika Glasnika HDZ-a itd. Tim je odlukama desetak ljudi isključeno iz Središnjeg odbora i osigurana umjetna većina koja sada manifestira svoju snagu.