Vjesnik: 25. 07. 2002.

Svjedoči bivši šef srbijanske tajne službe Rade Marković

HAAG, 24. srpnja - Bivši prvi čovjek službe državne sigurnosti Srbije Radomir Marković počeo je u srijedu popodne svjedočiti na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. On je jedan od najvažnijih svjedoka tužiteljstva u kosovskom dijelu postupka.

Marković je u službi državne sigurnosti Srbije preuzeo dužnost u studenom 1998. od Jovice Stanišića i na njoj ostao do 2000. godine. Na suđenju je ustvrdio da je izravno odgovarao tadašnjem ministru unutarnjih poslova Vlajku Stojiljkoviću, koji ga je i imenovao.

Upitan je li izvještavao Miloševića, Marković je odgovorio da je Milošević dobivao svakodnevna izvješća i od službe javne sigurnosti i od službe državne sigurnosti. »Kad bi bio zainteresiran, pozvao bi me i ja bih mu bio dužan rastumačiti, pismeno ili usmeno«, rekao je Marković.

Tužiteljstvo tereti srbijansku službu državne sigurnosti i njoj podređene jedinice da su sudjelovale u progonu 800.000 kosovskih Albanaca. »Znači li da je tom odlukom predsjednik države kontrolirao službu državne sigurnosti?«, pitao je glavni tužitelj Geoffrey Nice. »To je bilo Stanišićevo vrijeme«, odgovorio je Marković. »Znači, na vas se to nije odnosilo? Je li usvojen neki dokument kojim se opozvala ta odluka?«, pitao je Nice.

»Ne znam. Meni je Stojiljković rekao da se sektor državne sigurnosti mora isključivo obraćati ministarstvu unutarnjih poslova, odnosno njemu«, odgovorio je svjedok. Na tužiteljev upit, potvrdio je da nije postojala savezna služba državne sigurnosti pa je srbijanska obavljala tu funkciju.

Izmislili da su leševi iz hladnjače Kurdi!

Policajski tehničar iz Kladova Boško Radojković svjedočio je u u srijedu na suđenju Miloševiću. Ispričao je da je policija u Kladovu izmislila priču o Kurdima kako bi primirila građane koji su vidjeli hladnjaču s leševima u Dunavu nedaleko od tog mjesta. Radojković je opisao kako je od 5. do 7. travnja 1999. sudjelovao u vađenju hladnjače iz Dunava kod Tekije, u blizini Kladova, te zatim u uništavanju tragova. Ustvrdio je da je su hladnjači bila tijela 86 civila. (Hina)