Slobodna Dalmacija: 25. 07. 2002.

SKANDAL U MINISTARSTVU OBRANE - MINISTAR ANIĆ OPTUŽIO SVOGA ZAMJENIKA BULJUBAŠIĆA ZA KRIMINAL

Prodao 50.000 pušaka u Americi, novcu ni traga!

Anić je odbio financijsku reviziju u Ministarstvu za 2001., zatraženu od njegova zamjenika, dok se ne obavi revizija za prethodne četiri godine - Buljubašić uzeo dokument o prodaji oružja i otvoreno rekao Aniću da mu ga nikada neće dati

SARAJEVO — Ministar obrane Federacije BiH Mijo Anić optužio je u srijedu svog zamjenika Ferida Buljubašića za brojne nečasne radnje koje su se događale u proteklom razdoblju u ovome ministarstvu. Anić drži da ovakvim ljudima nije mjesto u federalnome Ministarstvu obrane.

Sa sjednica Vlade izlazim nacionalno obojen i frustriran, kazao je ministar Mijo Anić na izvanrednoj konferenciji za novinare koja je po mnogo čemu podsjećala na onu posljednju, sad već bivšeg ministra financija u vladi FBiH Nikole Grabovca.

Ministar Anić je konstatirao da je stanje u Ministarstvu na čijem je čelu kaotično. Prema njegovim riječima do sada je vodio više računa o negativnostima u hrvatskoj komponenti vojske nadajući se kako će Bošnjaci na najiskreniji način svoje "prljavo rublje" iznijeti u javnost. Premda je do sada podneseno blizu četrdeset krivičnih prijava, prema Anićevim riječima stanje u ovome ministarstvu je puno ozbiljnije nego što se mislilo.

— Odavno sam od federalne vlade tražio pomoć da se u ovo ministarstvo pošalje Financijska policija, no iz Vlade su se oglušili na moj zahtjev — kazao je Anić. — Ali kada je moj zamjenik Ferid Buljubašić bez mog znanja tražio pomoć Financijske policije i to da ona obradi isključivo hrvatsku komponentu vojske, ta ista vlada izašla mu je u susret — tvrdi Anić.

Usprkos tome što je ministar Anić tražio da Financijska policija obavi uviđaj u financijsko izvješće za 97., 98., 99. i 2000. godinu, glavni inspektori dobili su naputke da te godine preskoče i da se obavi revizija za 2001. godinu. Ovo je prelilo čašu, kazao je Mijo Anić.

Dok sam ja na čelu ovog ministarstva, neću dopustiti da se obavi revizija financijske dokumentacije za 2001. godinu, sve dok se detaljno ne obavi analiza financijskog poslovanja za prethodne četiri godine. Netko želi amnestirati pojedince od krivičnih djela, smatra Anić. Prema njegovim riječima najveća sramota je što ovakvi potezi dolaze od pojedinaca iz Alijanse koji žele ponovno dovesti nacionalne stranke na vlast.

Što se, pak, tiče optužbi o navodnoj prodaji naoružanja Izraelu, Anić je potvrdio da je pod njegovim nadzorom prodano oružje Kamerunu, a dobiveni novac je jedini novac koji je od prodaje oružja završio u budžetu Federacije.

Anić je također otkrio da je 50 tisuća pušaka dobivenih sukcesijom bivše Jugoslavije prodano u Ameriku za četiri milijuna KM, ali da novcu nema ni traga. I iza ovog skandala, prema Aniću, stoji njegov zamjenik Ferid Buljubašić.

Koliki je razdor u Ministarstvu obrane, govori i činjenica da je dokument kojim bi se kompletirala dokumentacija o prodaji oružja s protokola uzeo Buljubašić i otvoreno rekao Aniću da mu ga nikada neće dati.

Zlatko TULIĆ

BOŠNJAČKOJ KOMPONENTI 1.400.000, HRVATSKOJ SAMO 200.000 MARAKA

Ministar Anić se posebno osvrnuo na stanje u Ministarstvu financija koje nakon smjene Nikole Grabovca i hrvatskih kadrova u Ministarstvu trezora otvoreno diskriminira hrvatsku komponentu iznosom uplata novca. Tako je, primjerice, bošnjačkoj komponenti uplaćeno 1.400.000 KM, a hrvatskoj samo 200.000 KM. Ovaj omjer upravo govori o jednakopravnosti naroda u federaciji.

Anić također tvrdi da je kao protuodgovor na njegovo inzistiranje na dolasku Financijske policije od iste stiglo rješenje kojim se privremeno zabranjuje raspolaganje novčanim sredstvima hrvatskoj komponenti vojske.