Vjesnik: 26. 07. 2002.

Početkom kolovoza štrajk vozača Hitne pomoći

Od 7. do 9. kolovoza štrajka 130 vozača službi u Zagrebu, Osijeku i Splitu / Za hitnu intervenciju trebat će 30 umjesto 15 minuta, a čekat će se šest sati na sanitetski prijevoz

ZAGREB, 25. srpnja – Zbog lošeg radnog i materijalnog položaja vozači Hitne pomoći održat će štrajk upozorenja 7, 8. i 9. kolovoza, najavio je na konferenciji za novinare u četvrtak Sindikat vozača Hitne pomoći.

U dane štrajka pridržavat će se prometnih propisa te neće biti brze vožnje kroz crveno svjetlo, unutar žute trake, niti pod sirenama osim ako u vozilu nije životno ugrožen bolesnik i dijete. Također neće ulaziti u pješačke zone, tražiti pomoć druge ekipe radi pravilnog transporta pacijenta i vozit će samo onoliko ljudi na koliko je vozilo registrirano. Time će se vrijeme hitnih intervencija produžiti s 15 na 30 minuta, a čekanje na sanitetski prijevoz sa četiri na šest sati.

U štrajku upozorenja sudjelovat će vozači Hitne pomoći u Zagrebu, Osijeku i Splitu, a pismom podrške javili su im se Riječani, te hitne službe brojnih domova zdravlja u Hrvatskoj. U zahtjevima ih podržavaju mnogi ravnatelji hitnih službi, a procjenjuje se da će u štrajku upozorenja sudjelovati oko 130 vozača.

Kako je istaknuto, Sindikat već godinu i pol traži da se vozačima poveća koeficijent za plaće, dodatak za terenski i smjenski rad te produljeni godišnji odmor i beneficirani radni straž za terenske radnike. Prema sindikalnim računicama, prosječna plaća sa sadašnjih 2800 porasla bi na 3500 kuna.

Sindikati su o svom postupku obavijestili sve koje su morali prema Zakonu o radu, a postupci mirenja isu dali rezultata. Ministar zdravstva u ostavci dr. Andro Vlahušić, koji bi trebao braniti interese resora, kažu sindikalci, najavio je da će nastojati na svaki način zaustaviti taj štrajk.

Sindikalci su rekli da će u listopadu organizirati štrajk vozača Hitne pomoći u cijeloj Hrvatskoj, ako Vlada i Ministarstvo zdravstva do tada ne ispune njihove zahtjeve.

Biserka Lovrić