Vjesnik: 26. 07. 2002.

HSS neće Budaka za ministra znanosti jer je previše blizak SDP-u?

Haesesovci zamjeraju dekanu Filozofskog fakulteta što je, navodno na njegovu inicijativu, Fakultet podigao ustavnu tužbu protiv ugovora Hrvatske i Svete Stolice, te što se protivio uvođenju vjeronauka u vrtiće / Umjesto Budaka, HSS želi Simonića, ali njega neće Račan / Kuštrak preuzima Ministarstvo prometa, a Jurčić Ministarstvo gospodarstva? / Granić kandidat za predstojnika premijerova ureda? / Kramarić: BDP iduće godine možda i pet posto

ZAGREB, 25. srpnja - Programski prioriteti Vlade, među kojima su reforma pravosuđa i državne uprave, gradnja strateških prometnica, ulazak u EU i makroekonomska stabilnost, bili su najvažnija tema razgovora čelnika parlamentarne većine u četvrtak. Na razgovorima u Banskim dvorima sudjelovali su i ekonomski stručnjak Damir Novotny, te potpredsjednik Vlade i ministar obrta u ostavci Slavko Linić i Željko Pecek.

Kako su nakon sastanka izjavili Zlatko Tomčić (HSS), Jozo Radoš (nezavisni liberali) i Zlatko Kramarić (LS), u petak će biti gotov i sporazum parlamentarne većine, a programski prioriteti, o kojima se raspravljalo u četvrtak, bit će u petak pismeno uobličeni.

Na redu - kadrovska križaljka

Koalicija u petak započinje razgovore o kadrovskoj križaljci u budućoj vladi. Prema riječima predsjednika HSS-a, u sklopu razgovora o programu nove vlade, koji traju već tri dana, u četvrtak se raspravljalo o poduzećima u javnom sektoru koja još nisu privatizirana, jačanju poduzetništva, turizma, brodogradnje, te o rastu BDP-a koji bi iduće godine trebao biti i veći od 4 posto. Kako je istaknuo Kramarić, među partnerima je proradio optimizam pa se očekuje da bi BDP mogao u 2003. godini iznositi čak 5 posto.

Kad je riječ o 15 točaka programa vlade, neki od sudionika sastanka izjavili su da su to promotivne točke, za koje se smatra da bi mogle pozitivno odjeknuti u javnosti. Radoš je naglasio kako će vlada u daljnjem dijelu mandata inzistirati na izvozu, dodajući da ni jedna započeta reforma neće biti prekinuta. Zahtijeva se i da da strateški važne prometnice, kao što je autocesta Zagreb - Split, budu završene u zadanim rokovima.

Nova vlada trebala bi biti potvrđena na izvanrednoj sjednici Sabora sredinom sljedećeg tjedna. Ako je suditi po Tomčićevim riječima, partneri će raditi gotovo do same saborske sjednica na kadrovskoj križaljci u novoj vladi. Opovrgnuo je nagađanja da bi Damir Novotny mogao postati zamjenikom premijera, a nije želio komentirati navodno HSS-ovo neslaganje da Neven Budak, dekan Filozofskog fakultata u Zagrebu, bude imenovan ministrom znanosti.

Prema Vjesnikovim izvorima, usprkos izjavama predsjednika Sabora i HSS-a Zlatka Tomčića, ta stranka pretendira i na mjesto zamjenika premijera ili barem jednog potpredsjednika vlade. Na tu dužnost mogao bi biti imenovan Luka Trconić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe i Kluba zastupnika HSS-a.

Na Trconićev ulazak u Vladu Račan je pristao još u ožujku kad se govorilo da će svaka od tadašnjih pet stranaka vladajuće koalicije imati jednog člana užeg kabineta Vlade.

Dada Zečić