Vjesnik: 26. 07. 2002.

»Sve su to zapravo SDP-ovi kadrovi«

ZAGREB, 25. srpnja – Predsjedništvo HSS-a, druge po snazi stranke u novoj parlamentarnoj većini, razmotrit će dogovor koalicijskih partnera o programu i kadrovima buduće vlade neposredno prije sjednice Hrvatskoga sabora, najvjerojatnije u ponedjeljak. Premda je najavljivano da će čelnik HSS-a Zlatko Tomčić još ovoga tjedna informirati najuže vodstvo stranke o pregovorima novoga mandatara Ivice Račana s partnera, ipak je odlučeno da se pričeka dok svi detalji o sastavljanju nove vlade ne budu posloženi.

A to se »slaganje detalja«, kaže za Vjesnik jedan visokopozicionirani HSS-ovac, očito oduljilo, i to prije svega zato jer Račan nije još prošloga tjedna okupio partnere i počeo ozbiljne razgovore o programskim prioritetima nove vlade. »Da je Račan to ranije učinio, cijeli bi posao sigurno već bio obavljen, pa bi i izvanredno zasjedanje Sabora bilo ranije sazvano«, ocjenjuju u HSS-u.

U vodstvu te stranke, inače, tvrde da nisu nezadovoljni s dosadašnjim tijekom pregovora u Banskim dvorima. »Zadovoljni smo zato što su se koalicijski čelnici koncentrirali na dogovor o programu rada buduće vlade, nakon čega će se, siguran sam, lakše postići i dogovor o ljudima koji će te programe provoditi. A baš je to, kao i precizan dogovor o međusobnim odnosima stranaka i klubova koji su podržali Račana za novoga mandatara, HSS i tražio kada je, prošloga tjedna, javno izrazio nezadovoljstvo načinom na koji mandatar obavlja svoj posao«, naglašava HSS-ov dužnosnik.Što se tiče novih kadrova u drugoj Račanovoj vladi, u vodstvu HSS-a još jednom decidirano odbacuju kao neosnovana sva medijska nagađanja prema kojima Tomčić traži za svoju stranku još neka ministarska mjesta, osim onih koja će HSS-ovci sigurno zadržati (poljoprivreda, prosvjeta, te poduzetništvo i mali obrt).

»HSS ne inzistira ni na jednom novom ministarskom ili nekom drugom mjestu u budućoj vladi. Ali, oni koji preuzmu ispražnjene ministarske stolce moraju za svoje resore biti i odgovorni, bez obzira na to što će "plesati" samo nešto manje od godinu i pol. Nemamo ništa ni protiv toga što mandatar Račan na čelu nekih ministarstava – gospodarstvo, znanost – želi nestranačke osobe. Ali, premda su formalno neustrančeni, ipak su to, zapravo, SDP-ovi kadrovi, pa stoga Račan i njegova stranka za njih i odgovaraju«, naglašava izvor iz vrha HSS-a.

Ivka Bačić