Novi list: 26. 07. 2002.

TRZAVICE NA POGLAVARSTVU IZMEĐU SDP-a I HNS-a

Svi su jako koordinirani, a baš ništa ne štima

Gradonačelnica Vlasta Pavić »u ime mira u kući« skinula je spornu točku s dnevnog reda

ZAGREB – Maratonsku sjednicu Gradskog poglavarstva, koja je zbog (ne)koordinacije kasnila gotovo sat vremena, i posljednju prije ljetne stanke, obilježile su »svađice« koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a čiji je motiv također bila – (ne)koordinacija. Naime, Stipe Tojčić, zamjenik gradonačelnice iz HNS-a, kazao je najprije kako ne može glasati za prijedlog da Grad za 4,3 milijuna kuna kupi nekretninu u Sesvetama nakon čije bi se prenamjene osigurao dodatni prostor za dječji vrtić »Leptir«. Tojčić je upozorio da je Ministarstvo financija procijenilo da je tržišna vrijednost zemljišta i nekretnine 2,3 milijuna kuna dok je sudski vještak procijenio iznos koji je za dva milijuna kuna veći. HNS-ovcima je, što je argumentirao i pročelnik Zavoda za planiranje i razvoj Grada Miljenko Mesić, sporno i to što vrtić »Leptir« i objekt na koji bi se proširio dijeli prometnica.

»Iz sigurnosnih razloga objekt se ne bi smio pripojiti vrtiću. To je dubioza. Promet je tamo gust i time kršimo zakon, odnosno prostorni plan. A ja ga ne želim kršiti,« rekao je Mesić. Na to se javio zamjenik gradonačelnice Milan Bandić koji je upozorio da su građani Sesveta zatražili da se vrtić proširi.

»Kolega Mesiću, život piše potrebe i planove. Bio sam tamo tri puta, i nikakva prometnica ne prolazi između ta dva objekta,« obrecnuo se Bandić na Mesića i nastavio, obraćajući se, kako se činilo, najviše Tojčiću:

»Ponekad se tako dobro koordiniramo da se prekoordiniramo Imamo hiperkoordiniranost. A između pojedinih ureda ovdje ipak nešto ne štima.«

Gradonačelnica Vlasta Pavić »u ime mira u kući« skinula je spornu točku s dnevnog reda.

Što se nije dogodilo i u slučaju ugovora o kupoprodaji između Grada i Badela 1862 pa je prihvaćen sa tri suzdržana HNS-ova glasa. Prema ugovoru, Grad od Badela 1862 kupuje nekretnine na lokaciji Vlaška – Derenčinova – Martićeva – Šubićeva za 19,429.091 eura koje bi otplaćivao u šest rata, a posljednja bi bila u srpnju 2005. Badel se odrekao i prava na kamatu na prve četiri rate. Raspravu je ponovno povukao Tojčić koji je kazao da je prijedlog na kojem je on radio, a prema kojem bi otplata išla deset godina, bio bolji, a odricanje od kamata ocijenio je bezveznim jer Badel duguje Gradu milijun kuna. Bandić, gradonačelnica i pročelnik za financije Slavko Kojić tvrdili su kako je ova varijanta (bar) dva puta isplativija. Bandić je predložio da, umjesto da brinu o tome hoće li nečija sujeta biti povrijeđena, svi upru snage kako bi se za godinu dana napravio idejni projekt što učiniti s Badelovim zemljištem i kako ga što prije prodati.

Zbog nedostatka financijskih sredstava Grad je odbio kupiti poslovnu zgradu Ferimporta na Trgu maršala Tita koja je upisana kao kulturno dobro.

Policija treba »skutere«

Poglavarstvo je prihvatilo izvješće o stanju sigurnosti na području grada za 2001. godinu koje je pokazalo da je broj kaznenih djela porastao za 16 posto u odnosu na prethodnu. Prekršaja u prometu zabilježeno je 11 posto više, a broj prometnih nesreća pao je za 8 posto. Na cestama u Zagrebu poginulo je 67 osoba, najmanje u proteklih deset godina, no zato je ozlijeđenih bilo 9 posto više nego 2000. U osobitom su porastu, i to za 38 posto, zloporabe droga dok je gospodarski kriminalitet u padu.

Ivan Babić, načelnik PU zagrebačke, istaknuo je kako niti jedna uprava u Europi nema toliko policajaca na broj stanovnika: »Njima je cilj da što prije dođu na mjesto događaja. Mi si to ne možemo priuštiti jer nemamo tehniku. Vozila su stara, a nemamo čak niti »skutere«.

Štedljivost

Usvojeno je izvješće o izvršenju proračuna za šest mjeseci ove godine. Prihodi su ostvareni sa 49,3 posto od planiranog, a rashodi sa 40 posto što je ocijenjeno zadovoljavajućim. Kad je riječ o trošenju tekuće pričuve na koju često ima pritužbi o rasipnosti, od 20 milijuna kuna u prvoj polovici godine »podijeljeno« je 6,5 milijuna. »To znači da smo ipak štedljivi,« zaključio je Kojić.

Nevenka CUGLIN