Slobodna Dalmacija: 26. 07. 2002.

POVODI: OHOLI BIROKRATI PROTIV JELAVIĆEVE BANDE

Odrasti, sine Sonne!

Sonn je sasvim u pravu kada obračun s HDZ-om drži najvećim uspjehom međunarodne zajednice...

Slomili smo bandu Ante Jelavića. To je izjavio ovih dana bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH Mathias Sonn koji, očito, drži da je obračun s Jelavićem i bivšim čelništvom HDZ-a BiH jedan od najvećih uspjeha međunarodne zajednice u BiH.

U ovoj nediplomatskoj izjavi njemačkog diplomata, zaduženog za hrvatsko pitanje u BiH, sadržana je nepodnošljiva količina oholosti i bahatosti. Okvalificirati banditima legalno izabrane čelnike najjače nacionalne stranke, znači ujedno prijezir i poniženje za sve one koji su ih birali.

Uostalom, njima nije dokazana nikakva kriminalna aktivnost kao ni golemom broju od 130 hrvatskih dužnosnika koji je međunarodna zajednica dekretima odstranila iz političkog života.

Naravno, ako dokaz nije njihovo smjenjivanje. Jer, da su vrijedili, međunarodna ih zajednica ne bi nogirala, mogao bi kazati gospodin Sonn.

Izjava njemačkog diplomata znakovita je i po tome što je u javnosti plasirana baš u vrijeme "pojačane aktivnosti međunarodne zajednice" na uhićenju Radovana Karadžića i Ratka Mladića, te razotkrivanja ogranaka terorističke mreže u BiH i istrage o skladištima oružja u istočnome Mostaru.

Kako međunarodna zajednica na tom planu nije učinila gotovo ništa, gospodin Sonn se pobrinuo da pažnju javnosti usmjeri na neke druge već riješene probleme. I umjesto da kaže što je s Radovanom i Abu Hamzom, on govori o političkome mrtvacu.

U tom smislu bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH sasvim je u pravu kada obračun s bivšom vrhuškom HDZ-a drži najvećim uspjehom međunarodne zajednice. Nisu uhitili Karadžića ni Mladića, nisu pronašli ubojice Joze Leutara ni ostalih ubijenih Hrvata nakon rata, nisu još uvijek pronašli dokaze u Hercegovačkoj banci, nisu pronašli ni skladištare oružja u mostarskim tvornicama, nisu spriječili kriminal i korupciju...

Ta golema birokratska i korumpirana mašinerija uspješna je samo ako treba nešto dekretom i olovkom uraditi, npr. smijeniti nepodobne. I dati vlast podobnima, bez obzira što na izborima nisu dobili povjerenja naroda. No hvaliti se time kao golemim uspjehom, zaista je neprimjereno i nepošteno.

Kardinal Puljić izjavio je nedavno kako mu se čini da bi Europi bilo lakše riješiti probleme u BiH bez Hrvata. Možda iz tog konteksta proizlazi izjava Mathiasa Sonna, možda tu leži razlog za obespravljenost Hrvata u BiH koju gospodin Sonn naziva takozvanom. Odrasti Sonne (sine)!

Petar MILOŠ