Slobodna Dalmacija: 26. 07. 2002.

SKANDAL U MINISTARSTVU OBRANE FEDERACIJE BiH: FINANCIJSKA POLICIJA BLOKIRALA SREDSTVA HVO-a

Anić: Revizija za sve ili podnosim ostavku!

SARAJEVO — Nakon što je ministar obrane Federacije BiH Mijo Anić zabranio u utorak 23. srpnja inspektorima federalne Financijske policije reviziju poslovnih knjiga hrvatske komponente iz 2001. godine, inspektori su zapečatili ured i blokirali sredstva hrvatskoj komponenti Vojske Federacije. Riječ je o uredu broj 185 u federalnome ministarstvu obrane.

Kako se navodi u informaciji Financijske policije Federacije BiH, koju je potpisao Zufer Dervišević, razlog pečaćenja hrvatskog ureda i privremenog blokiranja sredstava jest zabrana kontrole knjiga financijskog poslovanja hrvatske komponente za 2001. godinu koja je stigla od ministra Mije Anića.

Zašto se ministar odlučio na takav korak, Anić pojašnjava:

— Nemam ništa protiv da Financijska policija izvrši uvid u poslovanje, ali ne dopuštam da se radi kontrola za 2001. godinu prije nego Financijska policija ne obradi knjige iz 1997., 1998., 1999. i 2000. godine. Upravo sam ja tražio da Financijska policija uđe u ovo ministarstvo, no do toga nije došlo. Tek kada je moj zamjenik Ferid Buljubašić bez moga znanja predsjedniku Federacije BiH Safetu Haliloviću podastro sve probleme koji opterećuju ovo ministarstvo, Halilović je od tužiteljstva zatražio da se izvrši inventura u FMO-u.

Kako je glavni inspektor inzistirao da se kontrola izvrši samo kod hrvatske komponente, ministar Anić to nije dopustio. O svemu tome ministar Mijo Anić je obavijestio vladu Federacije BiH.

— Ako se vlada Federacije BiH ponovno ogluši na moje zahtjeve, bit ću prisiljen podnijeti ostavku. U tom slučaju, besmisleno je svako moje daljnje sudjelovanje u radu i odlučivanju u takvoj vladi — kazao je za naš list ministar obrane Federacije BiH Mijo Anić.

Zlatko TULIĆ