Vjesnik: 27. 07. 2002.

Račan potvrdio da je Budak razlog razilaženja partnera, pregovori se nastavljaju

Račan: Budak je nestranački kandidat za mjesto ministra znanosti iako je član savjeta SDP-a / Ante Simonić postaje, čini se, četvrti potpredsjednik u Vladi, zadužen za koordinaciju unutarnje i vanjske politike / Za šeficu svog ureda Račan izabrao dugogodišnju suradnicu Gordanu Sobol, predsjednicu Glavnog odbora SDP-a i saborskog Odbora za ravnopravnost spolova / Još nejasno tko će biti ministri obrane i prometa

ZAGREB, 25. srpnja - Neslaganje oko kadrovskih rješenja u novoj Vladi bilo je uzrokom prekida pregovora čelnika parlamentarne većine u petak, nakon petipolsatnog sastanka u Banskim dvorima. Mandatar nove Vlade, Ivica Račan, potvrdio je da je ime oko kojeg su se partneri razišli, ono Nevena Budaka, dekana Filozofskog fakultata u Zagrebu. Prema njegovim riječima, Budak jest nestranački kandidat za mjesto ministra znanosti, usprkos tome što je član savjeta SDP-a.

»Ne znam zašto bi zbog toga bio vezan uz stranku«, rekao je mandatar nakon sastanka. Naime, HSS se ne slaže s Budakom kao novim ministrom znanosti, zbog njegovog odnosa prema Crkvi koji ocjenjuju previše lijevim. Naime, Budak je svojevremeno bio među inicijatorima ocjene ustavnosti Ugovora između Hrvatske i Svete stolice, protivio se uvođenju vjeronauka u predškolski odgoj, a bio je protiv imenovanja Tomislava Ivančića, dekana Bogoslovnog faklulteta, na mjesto rektora Zagrebačkog sveučilišta.

Račan je naglasio da on i dalje priželjkuje barem dva nestranačka čovjeka u Vladi, ističući kako u subotu, kada se partneri ponovo nalaze, treba biti sve riješeno. »Rubikon se mora prijeći«, kazao je. S njime se složila i čelnica HNS-a, Vesna Pusić, koja je rekla kako se nada da će upraženjana ministarska mjesta biti popunjena nestranačkim kandidatima ili »barem pola-pola«.

Jedan je od njih, sigurno je, Ljubo Jurčić, docent na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, koji bi trebao preuzeti kormilo ministarstva gospodarstva. Usprkos tome što je nakon sastanka u petak premijer kazao kako će imena biti poznata u subotu, a da će program Vlade objaviti tek u utorak u Saboru, gotovo je izvjesno da će saborski zastupnik HSS-a Ante Simonić, inače predsjednik saborskog odbora za obrazovanje, s kojim se spekuliralo kao novim ministrom znanosti, postati četvrti potpredsjednik Vlade. On bi navodno trebao preuzeti najvažniju Vladinu koordinaciju - za unutarnju i vanjsku poltiku, koju je do izlaska iz Vlade vodio predsjednik HSLS-a Dražen Budiša.

Račan tu informaciju nije demantirao, kazavši da se »o toj mogućnosti razgovaralo«. Mandatar nije demantirao niti neslužbenu informaciju da bi sadašnjeg ministra obrane i neformalnog čelnika nezavisnih liberala, Jozu Radoša, mogao naslijediti Zlatko Gareljić, također SDP-ovac, koji sada obnaša dužnost Radoševog zamjenika. Novi će ministar svakako morati odraditi težak posao otpuštanja 13 tisuća ljudi iz HV-a. Poznato je od ranije da je mandatar to mjesto ponudio nekim SDP-ovcima, među kojima je bio Davorko Vidović, no oni su ga odbili. Jozo Radoš je izrazio spremnost nastaviti obnašati dužnost ministra obrane, ali uz uvjet da u daljenjem provođenju reformi neće biti opstrukcija.

Prema riječima čelnika LS-a, Zlatka Kramarića, koalicija je došla u situaciju kada se »mora definirati njen smisao«. Naglasio je kako se treba napustiti koncept velikih i malih stranaka, te kako niti jedna odluka ne bi smjela biti donesena bez konzultacija sa svim strankama koalicije. »Moramo poslati poruku javnosti o smislu koalicije«, naglasio je predsjednik LS-a, dodajući da je program nove Vlade među partnerima razrađen i prihvaćen. Za razliku od njega, Zlatko Tomčić, predsjednik HSS-a i Sabora odjurio je nakon sastanka iz Banskih dvora ne odgovorivši ni na jedan novinarski upit, u čemu ga je slijedio i pregovarač Nezavisnih liberala Jozo Radoš, koji nije želio komentirati tijek sastanka u petak, samo kratko kazavši da je otvoren još niz pitanja.

Što se pak samih Nezavisnih liberala tiće, Vjesnik od jednog od čelnika te političke opcije doznaje da će oni u Vladi imati tri mjesta. Sigurno je da će u Banskim dvorima kao podpredsjendik ostati Goran Granić, te Andro Vlahušić na mjestu ministra zdravstva. Spekulira se da bi na mjesto ministra pomorstva prometa i veza mogao doći Damir Kuštrak, sadašnji zamjenik ministra financija, kojeg u novoj ulozi navodno priželjkuje sam mandatar Ivica Račan. Također, kako se neslužbeno moglo doznati, Gordana Sobol, predsjednica Glavnog odbora SDP-a, saborska zastupnica te stranke i predsjednica saborskog odbora za ravnopravnost spolova, postaje predstojnica Ureda premijera. Vijest potvrđena i iz samih Banskih dvora, ali i iz središnjice SDP-a na Iblerovom trgu. Gordana Sobol to u petak nije željela komentirati.

Ovim potezom mandatar nove Vlade Ivica Račan ostvario je plan da na mjesto šefa svog ureda stavi osobu od povjerenja iz SDP-a, jer je Gordana Sobol njegova dugogodišnja bliska suradnica. Inače, suprug Gordane Sobol, koja je diplomirani psiholog, radi kao pomoćnik ministra unutarnjih poslova za materijalno-financijske poslove. Funkciju šefa premijerovog kabineta do sada je obavljao Igor Rađenović, koji odlazi na drugu dužnost u Vladi. Kako se doznaje, budući šef premijerovog Ureda morati će koordinirati i komunikaciju između Vlade i Sabora, ali i rad ojačanog kabineta premijera u samoj Vladi.

Premijer je odlučno demantirao spekulacije koje su se pojavile iz nekih stranačkih krugova u petak prijepodne, da je jedan od mogućih kandidata na mjesto ministra znanosti Jasmina Lukač-Havranek, dekanica agronomskog fakulteta u Zagrebu, poznata kao ekspert za sireve. Uz to, ona je članica predsjedništva Zagrebačkog SDP-a, te vijećnica zagrebačke Gradske skupštine. »O tome nije bilo govora«, kazao je Račan. Na primjedbu da je javnost ostavljena bez ikakvih službenih informacija o tijeku sastavljanja nove Vlade, te da se sve temelji uglavnom na spekulacijama, Račan je naglasio da on kao mandatar mora biti ozbiljan, te da ne želi izlaziti s imenima članova Vlade dok sve ne bude usuglašeno.

Dada Zečić