Vjesnik: 27. 07. 2002.

Američki senatori predlažu prije Iraka obračun s Iranom

»Promjene su nužne, jer teheranski mule predstavljaju dugoročnu prijetnju razvitku cjelokupnog čovječanstva«, tvrde američki senatori / »Zlo je kad zemlja poput SAD ima toliku snagu, a sve ono što želi definira vlastitim nacionalnim interesom«, ističe iranski predsjednik

ANKARA, 26. srpnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Prijedlog trojice američkih senatora da se SAD angažira na promjeni režima na vlasti u Iranu izazvao je žestoke kritike u Iranu. No, ogorčenje zbog »bezobzirne« američke politike postojalo je i ranije. Iranski predsjednik Khatami znatno prije zajedničkog pisma »senatorske trojice«, iznio vrlo oštre zamjerke na račun sadašnje politike Bushove administracije.

Tijekom nedavna posjeta Maleziji, reformama naklonjeni iranski čelnik je izjavio: »Svijet danas živi u situaciji straha. Nikada kao dosad nismo bili svjedoci takve promidžbe rata od SAD.«

Khatami je također vrlo oštro osudio svrstavanje Irana, uz Irak i Sjevernu Koreju, u zemlje tzv. osovine zla. »Zlo je kad zemlja poput SAD ima toliku snagu, a sve ono što želi definira vlastitim nacionalnim interesom«, rekao je sarkastično iranski predsjednik.

Iranski komentatori zahtjev američkih senatora za smjenu teheranskog režima vide u trokutu između borbe protiv terorizma, ideologije i golih interesa. Tako se u uvodniku Teheran Timesa ističe kako se »maglovita borba protiv terorizma« pretvara u svoju suprotnost. Ona se, smatra list, koristi da se nametnu druge civilizacijske vrijednosti i druga ideologija. A krajnji cilj je, tvrdi se, da se u sklopu globalizacije izvrši gospodarska kolonijalizacija. U tom sklopu, još se veće strepnje izražavaju glede nametanja zapadnih sociološko-kulturnih vrijednosti.

Bijela kuća je, u međuvremenu, priopćila da se njezin odnos prema Islamskoj Republici Iran nije promijenio. Njezin glasnogovornik Ari Fleischer je, međutim, dodao kako vrata za međusobne kontakte ostaju otvorena kada se za to, kako je rekao, ukaže potreba.

Da mnogi u Americi žele promjenu vlasti u Iranu, nije upitno. Washingtonske nade koje su se polagale u predsjednika Khatamija su, čini se, izblijedile. Stoga nije slučajno da se Iran sve više »proziva« kao zemlja koja se želi po svaku cijenu domoći oružja masovnog uništenja, naročito atomskog. Otuda sve jači američki i izraelski pritisci na Rusiju da obustavi izgradnju prvog nuklearnog reaktora koji se gradi u blizini Teherana. Pritom se pozornost skreće na činjenicu da Iranci već raspolažu raketama srednjeg dometa »shahab-3« koje mogu dosegnuti sve ciljeve u Izraelu.

Teheranske vlasti, očito svjesne američke opasnosti, nastoje se približiti Europskoj uniji. Posjet predsjednika Komiteta za vanjske poslove Europskog parlamenta Elmara Broka potvrdio je da je taj interes obostran. Na to upućuje i najavljeni dolazak u Iran (idućeg tjedna) visokog dužnosnika EU Javiera Solane, zaduženog za vanjske poslove i sigurnost. Iako Europljani ističu da iranska demokracija nije na osobitoj razini, njima, čini se, ne pada na pamet da se pridruže američkoj kampanji protiv teheranskih mula. Njemačka je otišla i korak dalje najavljujući da će uskoro ratificirati sporazum o suradnji sa iranskim režimom.

Sve u svemu, zahtjev za smjenu teheranskog režima, iza kojega su stala trojica senatora, dvojica demokrata i jedan republikanac, u očima mnogih Iranaca ne čini se nimalo bezazlenim. Ako bi ga kojim slučajem uskoro prihvatio Kongres, onda je sigurno da bi se time, pored iračke, otvorila i iranska »Pandorina kutija«. Sva politička i druga zla koja bi iz njih mogla izaći bilo bi kasnije, upozoravaju iranski komentatori, gotovo nemoguće obuzdati.

Salih Konjhodžić