Večernji list: 29. 07. 2002.

NOVA VLADA NAPOKON SASTAVLJENA

Novi ministri: Ž. Antunović, G. Sobol, Žuvanić, Flego i Jurčić

U Račanov kabinet, kao potpredsjednik, ulazi i dosadašnji HSS-ov saborski zastupnik dr. Ante Simonić

Uz dosadašnje članove Vlade, u Račanov kabinet ulazi i HSS-ov saborski zastupnik dr. Ante Simonić. Željka Antunović bit će ministrica obrane, ali će zadržati status potpredsjednika Vlade, iako neće obavljati poslove koje je kao potpredsjednica dosad obavljala. Dr. Gvozden Flego kandidat je za ministra znanosti, dr. Ljubo Jurčić za ministra gospodarstva, a Roland Žuvanić za ministra prometa, pomorstva i veza. Dosadašnja saborska zastupnica Gordana Sobol bit će ministar bez lisnice i vodit će Ured premijera.

Objavio je to mandatar za sastavljanje nove vlade Ivica Račan. Nova bi vlada trebala biti potvrđena na izvanrednoj sjednici Sabora, zakazanoj za sutra. Šefovi vladajućih stranaka jučer su se sastali šesti dan zaredom, ali je sastanak trajao samo sat vremena jer su nakon incidenta na dunavskoj granici Račan i Tomčić hitno helikopterom odletjeli u Ilok.

Jučer stoga nije bilo vremena za velike rasprave o Račanovu kadrovskom prijedlogu, no u krugovima vladajućih stranaka procjenjuje se da će taj prijedlog dobiti potrebnu potporu. Kako se moglo doznati, dvoje od petero članova petorke izrazilo je čuđenje zbog kandidature Željke Antunović za ministricu obrane. No, kako se svi slažu da taj resor treba preuzeti SDP, procjenjuje se da Račanov prijedlog neće izazvati protivljenje.

Pretpostavlja se, naime, da je HSS-ov manevarski prostor u tom smislu vrlo sužen nakon što su prigovori iz te stranke praktički srušili Račanova kandidata Nevena Budaka i nakon što je HSS usto dobio u Vladi mjesto potpredsjednika.

Budakovu sudbinu neki su pripisali Račanovoj prevelikoj popustljivosti.

- Imamo najviše zastupničkih mjesta u Saboru i ne vidimo zašto bismo mi uvijek morali biti ona strana koja popušta - rekao je jučer jedan predstavnik SDP-ova vodstva. Za nestranačkog Budaka bio je i HNS. No, nakon što se Budak sam povukao, kandidaturom Gvozdena Flege zadovoljan je u prvom redu bio LS, koji ga je predložio u Vladu.

Izbor Gvozdena Flege bio je pak iznenađujući utoliko što ga u akademskim krugovima neki doživljavaju "ljevijim" od Budaka.

- To može biti točno - kaže izvor iz LS-a - no mi smatramo da i "ljeviji" Flego ima više političkog osjećaja od prijašnjeg kandidata, što je osobito važno s obzirom na iduće reforme u visokom obrazovanju.

Broj ministarstava ostao je isti, u Vladi će kao i dosad biti četiri potpredsjednika, ali će im se kao dodatni član Vlade pridružiti ministrica bez lisnice Gordana Sobol, koja će voditi Ured premijera. Račanov je ured dosad brojio samo nekoliko zaposlenika. Ubuduće će taj ured biti kadrovski pojačan i sa širim nadležnostima nego dosad. Pretpostavlja se da će ministrica bez lisnice koja će taj ured voditi među ostalim biti zadužena i za koordinaciju između Vlade i Sabora.

Deana Knežević