Vjesnik: 29. 07. 2002.

Nove ucjene zbog Kostajnice

MARKO BARIŠIĆ

Iako je i predstavnik srpskog entiteta u Vijeću ministara BiH prije nekoliko dana potvrdio da bi se granični prijelaz između dviju Kostajnica trebao uspostaviti »na teritoriju Republike Hrvatske, između Une i Unčice«, te da je granica između dviju država na tom području Unčica, iz Sarajeva se opet Hrvatskoj osporava pravo da njena policija prijeđe na desnu obalu Une.

Tamošnje se ministarstvo vanjskih poslova u svojoj najnovijoj noti slaže da na unski otok prijeđu hrvatske granične službe »da bi se odredila lokacija prijelaza«, ali se protivi prijelazu hrvatske policije na to područje. Pa, čiji je to teritorij: hrvatski, BiH ili ugandski pa da se iz Sarajeva odnosno Banje Luke hrvatskoj policiji »dopušta« ili »ne dopušta« prijelaz na teritorij za koji je prije nekoliko dana iz BiH potvrđeno da pripada Hrvatskoj?

U pozadini te note MVP-a BiH hrvatskoj strani stoji nakana da se uspostava prijelaza, a sam tim i stupanje hrvatske policije na unski otok, uvjetuju, među ostalim, hrvatskim pristankom na izgradnju obilaznice za Bosansku (Srpsku) Kostajnicu preko unskog otoka odnosno hrvatskog teritorija, te još nekim tehničkim detaljima vezanim uz sam prijelaz. Hrvatska je strana prije nekoliko dana kazala da ne bi trebalo stavljati »u paket« uspostavu graničnog prijelaza s gradnjom obilaznice te s vrstom samog prijelaza.

Nakon najnovijeg priopćenja MVP-a BiH sa Zrinjevca bi, dostojanstva radi, trebali još reći da se cijela priča o prijelazu ne može povezivati s pitanjem hoće li u ponedjeljak kako je najavljeno, ili neki drugi dan, hrvatska policija prijeći na dio hrvatskog teritorija s desne obale Une. Već je dovoljan ustupak što se granični prijelaz treba graditi na hrvatskom teritoriju, pa je u vezi s tim bilo kakvo uvjetovanje oko uspostave suvereniteta na određenom području, u najmanju ruku, nediplomatski i nimalo dobrosusjedski potez.

Hrvatska i BiH trebaju održavati dobre odnose i u dobroj vjeri rješavati još neriješene probleme, pa i one o graničnim prijelazima i definiranju granične crte. Međutim, stalne ucjene BiH strane u vezi s prijelazom kod Kostajnice tome nikako ne doprinose. Štoviše, stvaraju atmosferu za odluku da Hrvatska odustane od gradnje zajedničkog graničnog prijelaza, te da svaka država gradi svoj prijelaz - BiH na desnoj, a Hrvatska na lijevoj obali Unčice.