Slobodna Dalmacija: 29. 07. 2002.

INCIDENT NA DUNAVU JUGOSLAVENSKA VOJSKA KOD ŠARENGRADSKE ADE PUCALA NA HRVATSKO IZASLANSTVO, TE NA PATROLNI BROD MUP-a RH

Pripadnici Jugovojske uz pucnje uhitili pa pustili Vladimira Štengla, Nikolu Šafera i još 26-ero ljudi

Nakon što su jugoslavenski vojnici zapucali po čamcu u kojem se nalazilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, koje je išlo na dogovoreni sastanak kod gradonačelnika Bačke Palanke, došao je i patrolni brod MUP-a RH, te su i prema njima upućena dva rafalna pucnja - Među uhićenima i osmero djece

ZAGREB — Pripadnici Jugoslavenske vojske uhitili su u nedjelju župana Nikolu Šafera i dožupana Vukovarsko-srijemske županije, te gradonačelnika grada Vukovara Vladimira Štengla i deset ljudi koji su išli na dogovoreni sastanak kod gradonačelnika u Bačku Palanku, a neslužbeno se doznaje da je među njima bilo četvero djece. Prema izjavi glasnogovornice MUP-a Zinke Badrić, do incidenta je došlo kod Šarengradske ade na Dunavu, kada je čamac u kojem su bili hrvatski državljani došao 800 metara do ade. Prema tom čamcu zapucano je s ratnog broda Jugoslavenske vojske.

Prema sporazumu koji je sklopljen između Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića dogovoreno je da granica ide sredinom Dunava. Šarengradska ada nalazi se 800 metara od jugoslavenske granice i pod kontrolom je njihove vojske. Naime, jugoslavensku granicu čuva vojska koja je zapucala na izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je išlo na dogovoreni susret s gradonačelnikom Bačke Palanke.

Nakon što su jugoslavenski vojnici zapucali po tom čamcu, došao je i naš patrolni brod i prema njima su upućena dva rafalna pucnja. Nakon toga, kako je izjavila glasnogovornica MUP-a brod jugovojske pokupio je naše izaslanstvo i odveo ih na drugu stranu. Uhićenima prijeti optužba za nezakonit prelazak jugoslavenske granice.

U nedjelju predvečer, pomoćnik ministra vanjskih poslova Joško Paro primio je veleposlanika SRJ u RH Zorana Simurdića te mu uložio oštar prosvjed hrvatske Vlade zbog ovog incidenta.

Zbog incidenta kod Iloka hitno je prekinut i sastanak vladajuće koalicije. Mandatar Ivica Račan pred odlazak u Ilok s predsjednikom HSS-a Zlatkom Tomčićem, okupljenim novinarima je kazao kako će se sresti na mostu prema Bačkoj Palanci s predstavnicima Jugoslavije.

Anita MALENICA

"Pucali su iznad naših glava!"

ILOK — Nešto iza 20 sati na hrvatsko-jugoslavenskom graničnom prijelazu Ilok — Bačka Palanka zbog incidenta koji se dogodio u 14.20 sati na Dunavu kod Šarengradske ade sastali su se mandatar hrvatske Vlade Ivica Račan u pratnji predsjednika Sabora Zlatka Tomčića s ministrom vanjskih poslova SRJ Goranom Svilanovićem. Poslije kraćeg razgovora pred okupljenim novinarima Račan je izrazio žaljenje i protest što je došlo do pucanja bez obzira što je pucano u zrak ili u vodu.

— Pucano je u blizini civila što je neprihvatljivo. To ne pomaže dobrosusjedskim odnosima te ćemo nastaviti razgovore kako bi onemogućili ovakve incidente. Očekujemo i rezultate istrage s jugoslavenske strane — kazao je Račan.

— Na ovim prostorima se i previše pucalo, no nema nikakvog razloga da se takvi događaji ponavljaju. Žao mi je što očigledno nisu bili svi upoznati od strane policijskih i vojnih organa s inicijativom koja nije bila loša. Srećom, nema ozlijeđenih, ali su svi vrlo uzbuđeni — kazao je Svilanović.

Na upit novinara radi li se o anarhiji u redovima Vojske Jugoslavije, Svilanović je kategorično odbio istakavši kako se već čuo s načelnikom Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Među 28 osoba koje je Vojska Jugoslavije privela bio je vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer koji je ispričao tijek ovog incidenta.

— U četiri čamca nalazilo se 28 Šarengrađana među kojima i osmoro djece. Oko 14 sati čuli smo pucnjavu nakon čega nam je naređeno da ugasimo motore i zaustavimo se. Kada smo stali Vojska Jugoslavije zapucala je još jednom iznad naših glava. Tada nam je ponovno oštro naređeno da podignemo ruke, a da se čamci privedu obali nakon čega smo prebačeni u kamione, a zatim u vojarnu u Bačkoj Palanci — kazao je Šafer.

Ubrzo nakon privođenja puštene su četiri starije osobe i četvoro djece dok su preostali zadržani u vojarnama na informativnim razgovorima.

Nakon dva sata hrvatskoj strani vraćeni su i preostali zatočeni mještani Šarengrada kao i župan Šafer. Među privedenima nalazio se i predsjednik općine Bačka Palanka Zvezdan Kisić koji je nakon susreta mandatara Račana i ministra Svilanovića izjavio da je došlo do nesporazuma jer o susretu i inicijativi nisu bili obaviješteni ni policija ni vojska.

Tomislav PRUSINA