Slobodna Dalmacija: 30. 07. 2002.

NOVA HRVATSKA VLADA POVEĆANA ZA JOŠ JEDNOG MINISTRA, PA SU U NJOJ SADA 24 ČLANA

SDP-u pripala sva četiri "državna ministarstva"

Mato Crkvenac biti će na čelu Ministarstva financija, Tonino Picula Ministarstva vanjskih poslova, Šime Lučin Ministarstva unutarnjih poslova, te Željka Antunović na čelu Ministarstva obrane

ZAGREB — Nova Vlada, umjesto da se smanji, imat će jednog ministra više. Tako će, umjesto 23 ministra, u Vladi biti njih 24. Uz premijera i četiri potpredsjednika Vlade, bit će tu još 18 ministara.

Račanovu SDP-u pripala su sva četiri tzv. državna ministarstva. Tako će na čelu Ministarstva financija biti Mato Crkvenac, Ministarstva vanjskih poslova Tonino Picula, Ministarstva unutarnjih poslova Šime Lučin, te MORH-a Željka Antunović. U Vladi iz redova SDP-a još je i potpredsjednik Vlade Slavko Linić, a potpredsjedničko mjesto je ostalo i Željki Antunović.

Na čelu Ministarstva rada i socijalne skrbi i nadalje ostaje SDP-ovac Davorko Vidović, kao i na čelu Ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Pančić. Ingrid Antičević-Marinović i nadalje će biti na čelu Ministarstva pravosuđa, a Antun Vujić na čelu Ministarstva kulture. Kao ministrica bez portfelja iz SDP-a u Vladi će biti buduća predstojnica Račanova kabineta Gordana Sobol.

Iz redova Nezavisnih liberala dolaze tri ministra. Ministarstvo zdravstva i nadalje ostaje u rukama Andre Vlahušića, a Ministarstvo prometa, pomorstva i veza vodit će Roland Žuvanić, dok će Goran Granić i nadalje biti potpredsjednik Vlade.

Iz redova HSS-a, uz Antu Simonića kao potpredsjednika Vlade, bit će još i ministar prosvjete Vladimir Strugar, ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek te ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.

Iz LS-a u Vladi je Božo Kovačević, ministar zaštite okoliša, a iz HNS-a Radimir Čačić, ministar obnove i graditeljstva. Po Račanovoj želji, Vlada je proširena za još dva nezavisna stručnjaka, pa ih je sada četvero u Vladi. Uz ministricu turizma Pave Župan-Rusković, te Nevena Mimicu, ministra za europske integracije, kao nezavisni stručnjaci na čelo Ministarstva znanosti dolazi Gvozdan Flego, a u Ministarstvo gospodarstva Ljubo Jurčić.

Pristajući na kompromis sa svojim koalicijskim partnerima te odustavši od dugo najavljivanog smanjenja i reduciranja broja ministarstava, Ivica Račan je već u startu pokazao izvjesnu ranjivost. A samom činjenicom da je pristao povući Nevena Budaka, svojega kandidata za mjesto ministra znanosti, i to pod pritiscima HSS-a, u startu je pokazao javnosti kako će nova koalicija biti na vrlo klimavim nogama. Naime, iz tih dvaju Račanovih taktičkih poteza sasvim je jasno da će budućnost nove Vlade ovisiti o odnosima SDP-a i HSS-a. Isto tako, o odnosima između tih dviju stranaka ovisit će do kada će ova Vlada opstati te kada će biti izbori.

Posve je očito da se Zlatko Tomčić za čitavo vrijeme pregovora oko sastavljanja nove Vlade pokazao puno tvrđim orahom nego što je to Račan očekivao. Sada je isto tako jasno da je HSS inzistirao na povlačenju kandidature Nevena Budaka više zbog toga da demonstrira svoju moć i snagu, a manje zbog ideološke netrpeljivosti prema Budaku. Naime, kada bi samo ideologija bila u pitanju, onda bi HSS-u bilo teško objasniti po čemu je Neven Budak manje ili više lijevo od Gvozdana Flege koji će, po svemu sudeći, dobiti potporu zastupnika u Saboru.

Izbor Rolanda Žuvanića za mjesto ministra prometa, pomorstva i veza iz redova nezavisnih liberala, bio je logičan potez jer bi bilo neracionalno povlačiti Damira Kuštraka kao provjerenoga financijskog stručnjaka iz Ministarstva financija, to više što se Mati Crkvencu ionako prigovara da je njegovo ministarstvo jedna od najslabijih karika Račanova kabineta.

Dakle, Ljubo Jurčić, budući ministar gospodarstva i nezavisni stručnjak, jedina je osoba koja je u Račanovu Vladu došla bez većih otpora unutar koalicije. Očito je da je svima u Vladi jasno da Hrvatska može naprijed jedino ako se osloni na "vlastitu znanost i pamet". No, sasvim je evidentno da unutar vladajuće koalicije i nadalje vlada klijentelistički duh po kojem se mjesta u Vladi zaslužuju prema stranačkoj, a ne prema stručnoj osnovi.

Anita MALENICA

Danas izglasavanje povjerenja

ZAGREB — Ako se ne budemo bavili marginalnostima, nova Vlada ima mogućnost realizirati zacrtani program sastavljen u 15 točaka — izjavio je to u ponedjeljak, nakon sastanka čelnika buduće parlamentarne većine, predsjednik HSS-a i Sabora Zlatko Tomčić. Sporazum o parlamentarnoj većini je gotov, a on će uređivati odnose između stranačkih klubova, stranaka i dijelova buduće parlamentarne većine u Saboru, a naslanja se i vrlo je sličan prethodnome koalicijskom ugovoru. U tom sporazumu, dakle, nema ništa spektakularno novoga, kazao je Tomčić.

Na pitanje što može reći na kritike da se sporo odvijao proces oko sastavljanja Vlade i programa, Tomčić je uzvratio kako je to sada nepotrebno komentirati.

— Završili smo posao i vjerujem da smo mogli i brže, ali bitno je da je posao završen. Također je dometnuo da nova Vlada može završiti zacrtane prioritete iz programa ako će skladno raditi.

Inače, sastanku su, uz mandatara Ivicu Račana i Zlatka Tomčića, bili nazočni i predsjednici HNS-a Vesna Pusić i LS-a Zlatko Kramarić te predstavnik Nezavisnih liberala Jozo Radoš. To je bio završni sastanak buduće parlamentarne većine uoči sjednice Sabora najavljene za danas, a na kojoj bi se trebalo izglasati povjerenje novoj Račanovoj Vladi.

A. MALENICA