Večernji list: 30. 07. 2002.

Hvala za metak

Piše: Višnja Starešina

Hvala, kapetane, što ste pucali. I hvala Bogu što je rat iza nas. Jer, da niste pucali, mi ne bismo znali da vrh naše države može djelovati tako smušeno i izgubljeno nakon što s ratnog broda vaše države zapovjedite paljbu oko naših čamaca. A da rat nije iza nas i da nas kojim slučajem od vas brani ovaj naš državni vrh, bojim se da biste uskoro vi patrolirali na Sutli.

Dakle, kako reagira hrvatski državni vrh kad brod jugoslavenske ratne mornarice zapuca na čamce i iz njih pod oružjem privede hrvatske lokalne dužnosnike? Ivica Račan, potpomognut Zlatkom Tomčićem, zove helikopter i kreće u spasilačku misiju. U uređenijim državama predsjednici vlada i parlamenata obično ne idu u spasilačke misije. Ako su otmičari obični banditi, u misiju se šalju specijalci. Ako su otmičari banditi iz druge države, i to iz države s kojom mi navodno imamo dobre i sve bolje odnose, u spasilačku misiju ide diplomacija. A specijalcima se naloži podizanje pripravnosti oko granice.

Loše je bilo krenuti - još gore ne zaustaviti se. Barem nakon što je jugoslavenski ambasador odbio primiti prosvjednu notu zbog "incidenta", učinivši time na diplomatskom planu isto ono što je prije toga na vojnom učinio zapovjednik ratnog broda. Ti su postupci poruka da dijalog među državama prestaje.

No, naši predsjednici Vlade i parlamenta svoj su dijalog tek započeli sa sugovornikom za razinu nižim - s jugoslavenskim ministrom vanjskih poslova. Zapravo i nije bio dijalog. Umjesto isprike, Goran Svilanović javno je "podijelio" odgovornost za incident. Račan i Tomčić išli su na Dunav po svoj dio krivnje. Ali, ni to nije bilo dovoljno, već je Račan obećao međunarodnu arbitražu za Šarengradsku adu. Čiju su pripadnost Hrvatskoj čak i jugoslavenski pregovarači načelno priznali.

Nakon svega, država koja imalo drži do sebe barem bi, u znak prosvjeda, povukla veleposlanika iz Beograda. Na Zrinjevcu jučer nisu znali što učiniti. Držimo im palčeve da u sljedećoj diplomatskoj ofenzivi prema Beogradu ne prizovu međunarodnu arbitražu za ono što su već i Srbi načelno priznali - našim. I da željni internacionalizacije ne dovedu ponovno na Dunav "plave kacige".