Večernji list: 30. 07. 2002.

MIRAN PROSVJED SLOVENSKIH SELJAKA PRED DRNOVŠEKOVOM VLADOM

Strah od EU i žal za socijalizmom

LJUBLJANA: Vlado Zagorac

Zabrinuti za svoju budućnost nakon ulaska Slovenije u EU te nezadovoljni poljodjelskom politikom Drnovšekove vlade, gotovo je 3000 seljaka prosvjedovalo jučer pred zgradom vlade u Ljubljani.

Pripremajući prosvjed, sindikalne su udruge slovenskih seljaka izražavale nezadovoljstvo slovenskim pregovaračkim nastupima za ulazak u EU, ponuđenim kvotama, izravnim poticajima, osnovnim površinama i prijelaznim razdobljem. Za taj dio njihovih zahtjeva ministar poljoprivrede Franc But tvrdi da su smiješni i neobični jer Slovenija taj krug pogađanja s EU počinje tek potkraj ove jeseni. Što se kvota tiče, Slovenija je do sada jedina među zemljama kandidatkinjama za EU na tehničkoj razini pogađanja uspjela (lobiranjima, poznanstvima i vezama) ponuđeno ishodište na pojedinim područjima povećati i sto posto, tvrdi But.

Dovezavši se jučer u Ljubljanu autobusima, a ne traktorima i poljodjelskim strojevima kao prije nekoliko godina, svoj su gnjev seljaci na mirnom prosvjedu saželi u popis 38 zahtjeva, među kojima su zahtjevi za veće otkupne cijene mlijeka i pšenice, plaćanje odštete za vremenske nepogode, ali i smjenjivanje direktora Veterinarske uprave i povećanje državne pomoći seljacima. Upoznat s tim zahtjevima, ministar But je slovenskoj javnosti objasnio da seljak za kilogram pšenice sada dobiva više od 42 tolara (1,5 kunu), a to je osjetno više negoli na bilo kojem europskom tršištu. Možda smo neuspješni jer seljacima ne znamo objasniti, ili ljudi to ne žele čuti, da socijalističkog pristupa poljoprivredi više nema i da ne treba jadikovati za vremenima koja su bila moguća samo u planskom gospodarstvu, objasnio je But.