Vjesnik: 30. 07. 2002.

Dijete kompromisa

ZORAN VODOPIJA

Hrvatski Sabor na sjednici u srijedu prihvatit će, jer je unaprijed osigurana podrška dovoljnog broja zastupnika, drugu vladu mandatara Ivice Račana. Od te vlade sa šest novih članova koja je pretrpjela male izmjene očekuju se velike promjene. Takve su promjene nemoguće jer je nova vlada dijete kompromisa i umjetnost mogućeg.

Startne položaje prve i druge Račanove vlade nemoguće je uspoređivati: prva je jurnula iz letećeg starta na krilima trećesiječanjske euforije nakon micanja HDZ-a kao uzročnika i simbola desetgodišnje stagnacije.

Druga Račanova vlada nema čak ni priliku za start iz niskog sprinterskog starta.

Ona kreće iz stojećeg stava kao dugoprugaši ali joj je dionica predvidivo kratka. Do cilja ima godinu i pol ali trka može završiti već u proljeće prijevremenim izborima.

Od obećavajućeg programa prve stiglo se do restriktivnog optimizma druge vlade. U prvom planu je sad kresanje državne uprave, smanjenje troškova i otpuštanja suvišnih činovnika. S jedne strane je pojačana štednja da bi se s druge strane otvorio kakav-takav prostor za stimuliranje poduzetništva.

Na današnjoj saborskoj sjednici mandatar Ivica Račan treba objasniti što će učiniti nova vlada kako bi ohrabrila strani kapital da uđe u Hrvatsku. I uvjerila domaće investitore da ne ulažu vani nego doma.

Šest upražnjenih položaja za petoro novih ljudi ( ministrica obrane Željka Antunović će zadržati potpredsjedničko mjesto): oni su predloženi prema dva kriterija - sposobnosti i podobnosti.

Sposobnost će pokazati sami, podobnost su odredile stranke kao članice nove koalicije. Neki su se nametnuli dosadašnjom uspješnom karijerom dok su drugi nametnuti koalicijskim dogovorom. To pravilo vrijedi kako za nove tako i za stare ministre koji su opstali u novoj Račanovoj vladi.

Nova vlada vuče debelo korijenje iz stare vlade što je njena prednost i njena mana. Prednost zato jer dobro zna što treba raditi a mana jer u sličnom sastavu za dvije i pol godine nije učinila mnogo.

Novoj ćemo vladi odobriti grace period od samo 30 dana jer se onaj od uobičajenih sto dana odnosi na vlade koje odrađuju puni četverogodišnji mandat. Skraćen poček će biti sasvim dovoljan da se dobro vidi hoće li od nove vlade, za razliku od stare, biti kakve koristi.