Reagiranje na intervju predsjednika S. Mesića

Zagreb, 31. 07. 2002.

Cijenjena redakcijo Jutarnjeg lista,

premda sam u vašim izdanjima izgubio gotovo potpuno pravo javnog nastupa, ipak radi istine i vlastite savjesti dužan sam reagirati na onaj dio izjava predsjednika g. Stjepana Mesića objavljenih 30.07. u Jutarnjem listu, u kojem on povodom svog skorašnjeg posjeta SAD-u izjavljuje "najvažnije je da oprezni američki ulagači prepoznaju Hrvatsku kao sigurnu zemlju".

G. Mesiću osobno sam prije pune dvije godine predao ponudu jedne od deset vodećih američkih lobističkih kompanija za strateška ulaganja investicijskog kapitala, pred njegov i Račanov prvi posjet predsjedniku G. Bushu. Osobno poznavajući neke od glavnih predstavnika američke strane i sam sam pokušavao pomoći da se ostvari ponuđeni sastanak i moguća kapitalna suradnja za Republiku Hrvatsku. Umjesto toga, predsjednik Mesić je taj dokument na 28 stranica dao svome savjetniku koji uopće ne zna engleski jezik, pa je višednevno nastojanje američkih lobista i nazivanje ureda predsjednika ostalo uzaludno.

Poznato mi je da je ovo jedna od bitnih činjenica koja je stmoglavila ugled Mesića i Račana kod američkih poslovnih krugova i da se predsjednik Mesić uzalud sada trudi davati izjave kako treba privući ulagače iz SAD-a. Spreman sam dati opširnu izjavu i dokumentaciju o ovom nečuvenom skandalu kojim je nanijeta golema šteta financijskom ugledu naše države pred vodećim američkim financijašima.

Umjesto tjednog kupanja sa Degenom u bazenu Šelendićeve viletine, predsjednik Mesić bi se ozbiljno trebao zamisliti nad onim što je do sada svjesno ignorirao na štetu cijele Hrvatske.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861