Večernji list: 31. 07. 2002.

ŠTO JAVNOST MISLI O DRŽANJU VLASTI NAKON INCIDENTA NA DUNAVU

Dvije trećine građana nezadovoljno Račanovim postupkom

Samo 18,3 posto ispitanika misli da je hrvatska strana primjereno reagirala

ZAGREB - Je li nakon objašnjenja incidenta koji se dogodio kraj Šarengradske ade, kakav je ponudila jugoslavenska strana, u pripremi bilo kakav odgovor hrvatske Vlade, nismo jučer uspjeli doznati.

Jugoslavensko je ministarstvo vanjskih poslova, podsjetimo, u ponedjeljak ocijenilo da je do pucnjave došlo zbog nepoštovanja procedure, odnosno zato što dolazak hrvatskog konvoja nije bio propisno najavljen. Vojska je ustvrdila kako nije pucala s namjerom da pobije civile, već je to bio znak upozorenja, te da su vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer i zamjenik iločkog gradonačelnika Željko Sladetić privedeni u skladu s uobičajenim postupkom.

Čim se doznalo za pucnjavu na Dunavu, premijer Ivica Račan i predsjednik Sabora Zlatko Tomčić prekinuli su razgovore u Vladi i helikopterom se uputili u spasilačku misiju na krajnji istok Hrvatske. Tako su se sastali s ministrom vanjskih poslova SRJ Goranom Svilanovićem, koji je izrazio žaljenje zbog incidenta, ali ni s jedne beogradske adrese nije došla potpuna ni prava isprika te obećanje da se slični oružani napadi više neće događati.

Jesu li građani zadovoljni reakcijama hrvatskih vlasti na incident na Dunavu? U istraživanju koje je za Večarnji list provela agencija TIC samo je 18,3 posto ispitanika izjavilo kako je reakcija bilo "primjerena". Čak 45,7 posto građana smatra da se vlada postavila "nedovoljno odlučno", 18,7 posto odgovorilo je da je reakcija bila "pogrešna", a 17,3 posto ispitanika odgovorilo je "ne znam".

S. Despot