Novi list: 31. 07. 2002.

DANAS PRESUDA NA OPTUŽNICU ZA RATNI ZLOČIN PROTIV BIVŠEG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH FIKRETA ABDIĆA

Hoće li i Babo biti oslobođen krivnje?

KARLOVAC – Završnom riječi zamjenika državnog odvjetnika i obrane višemjesečno suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH Fikretu Abdiću približilo se kraju i danas se očekuje izricanje presude. Njega Više tužiteljstvo u Bihaću tereti za ratni zločin koji je počinio između 1993. i 1995. godine kao predsjednik i vrhovni komandant samoproglašene Autonomne pokrajine zapadna Bosna. Na teret mu se stavlja da kao visoko pozicionirana osoba nije poduzimao ništa da bi spriječio zlostavljanja zatočenika u šest logora kroz koje je prošlo oko 5.000 ljudi. Logori su osnovani za one koji su odbili pristupiti teritorijalnoj obrani, zarobljene pripadnike 5. korpusa i članove njihovih obitelji, među kojima su bili žene, djeca i starci.

– Abdić je znao što se događa u logorima i kakvo je stanje u njima. Zatočenike se vodilo na prisilan rad na prvu crtu bojišnice, gdje je od posljedica maltretiranja preminulo nekoliko osoba. Međunarodni crveni križ Abdića je u nekoliko navrata upozoravao na loše uvjete u logorima i nedopušteno postupanje sa zatočenicima, ali usprkos tome on nije poduzeo ništa da se stanje popravi, rekao je zamjenik državnog odvjetnika Aleksandar Mitić i zatražio da se Abdića proglasi krivim.

Iznoseći obranu Davorin Popović istaknuo je da nema dokaza koji bi direktno teretili Abdića, a optužnica bihaćkog Višeg tužiteljstva politički je konstruirana. Abdić je, prema riječima Popovića, kao član Predsjedništva BiH poduzimao sve da se u zapadnoj Bosni riješe humanitarna, obrambena i politička pitanja. Na loše stanje u tom dijelu BiH pismeno je upozorio Aliju Izetbegovića, a kako se ništa nije poduzimalo, osnovana je autonomna pokrajina.

– Nju nije osnovao Abdić, nego vlada AP, a kako su uskoro počeli ratni sukobi, trebalo je organizirati i obranu. Prema ženevskoj konvenciji radi sigurnosnih uvjeta mogu se osnovati izolacijski kampovi u koje se dopremaju osobe koje ugrožavaju sigurnost tog dijela države i koje javno ili tajno rade protiv opće sigurnosti. Dokumenti pokazuju da je u tim centrima osigurana pomoć za 335 osoba u Domu zdravlja, rekao je Popović.

On je podsjetio i na dokumente iz kojih se vidi da je za logore osiguravana kuhana hrana te da su zapovjednici tih logora svakodnevno izvještavali o stanju u logorima načelnika vojske AP, a ne Abdića, jer on nije ni bio nadležan za te logore, nego je njihov nadzor vodila vlada AP.

– Nije dokazana namjera za počinjenje kaznenog djela koje se mom branjeniku stavlja na teret. Ni jedan sustav nije savršen, ali treba sagledati okolnosti u kojima se radilo i živjelo. Bilo je objektivnih i subjektivnih grešaka, ali dokumenti pokazuju da su se ispravljale u hodu. Pojedinci su kršili zakon i oni moraju odgovarati za maltretiranje ljudi, no za to ne može biti odgovoran Abdić, rekao je Popović.

On je podsjetio na činjenicu da je upravo bihaćki sud donio pravomoćne oslobađajuće presude za pomoćnika ministra obrane AP Ibrahima Đedovića i člana Predsjedništva AP Alije Beširevića koji su bili optuženi za ratni zločin za iste te logore.

Željka PULEZ