«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

            3. siječanj 2007.

 

 

BIVŠI UREDNIK „VJESNIKA“ KREŠIMIR FIJAČKO U „GLASU ISTRE“, 03.1.2007. POTVRDIO TVRDNJU HSP 1861. I IZNOSI:

 

“NA DJELU JE NAJGORA VRSTA CENZURE...”

 

(KOMENTAR)

 

Prenosimo vijest iz “Glasa Istre”, i “Jutarnjeg lista” od 3. siječnja ove godine, da je bivši glavni urednik “Vjesnika” Krešimir Fijačko na odlasku, nakon što se zadovoljio sa otpremninom od 50 do 200 tisuća kuna, izjavio za “Glas Istre”, da je u “Vjesniku” na djelu “najgora vrsta cenzure, odnosno da “Vjesnik” uređuje glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice i vlade Republike Hrvatske, Ratko Maček pod pseudonimom Darko Đuretek”. (Sada je jasnije, zašto je vlada RH povisila plaću svome glasnogovorniku, izjednačujući njegovu plaću s plaćom saborskih zastupnika, jer čovjek obavlja istovremeno dvije dužnosti, jednu javnu, glasnogovorničku, i jednu tajnu dužnost uređivanja “Vjesnika”.)

 

(Vidi članak u “Glas Istre online” od 02.01.2007. pod naslovom “Renomirani novinari i urednici masovno napuštaju Vjesnik”, i s podnaslovom “Zabranjeno pisanje”, i članak u “Jutarnjem listu” od 03.01.2007. pod naslovom “Fijačko: Vjesnik uređuje Vladin glasnogovornik”.)

 

Pod državnom i medijskom cenzurom vijesti o cenzuri u Republici Hrvatskoj

 

Nevjerojatno, ali istinito – u Republici Hrvatskoj je na djelu čelična cenzura, što godinama, zapravo, već 16 godina za redom tvrdi pravaški prvak Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861., dokazujući to na vlastitom primjeru da glavni urednici najvećeg broja medija, i to najutjecajnijih tiskovina i elektronskih medija sto posto cenzuriraju Hrvatsku stranku prava 1861. i mnoge druge političke subjekte, udruge, intelektualce i znanstvenike iz Republike Hrvatske, čija riječ očito ugrožava položaj vladajuće garniture i njezinih satelita, kao i parlamentarne oporbe na čelu s Ivicom Račanom (SDP).

 

Prva stvar koju je učinio nametnuti polupismeni režimski novinar Darko Đuretek, kojeg je Sanaderova vlada prebacila iz Večernjeg lista u Vjesnik da ga dokrajči, odnosno pripremi za dogovorenu prodaju i privatizaciju, bila je u srpnju mjesecu 2005. godine, prestanak objavljivanja komentara Dobroslava Parage u rubrici “Stajališta”. I tako sve do danas, već gotovo dvije godine. Neke novinarke Vjesnika tužile su urednika Đureteka da je manijak koji ih je seskualno uznemiravao na radnom mjestu. Međutim, to Sanadera nije nimalo zasmetalo, što dosta govori I o njemu samome.

 

Ne jednom se i Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma oglasio priopćenjima o tome da glavni urednici privatnih, javnih i medija u vlasništvu države protuustavno cenzuriraju vijesti o zločinima komunizma, kao i da su prosvjedna priopćenja Hrvatskog centra o zločinima komunizma o cenzuri sto posto cenzurirana. Državna i medijska cenzura u Republici Hrvatskoj tako je jaka da u javnost ne može procuriti ni vijest o cenzuri, što znači da je cenzura jaka kao u doba totalitarnog komunizma i nacizma.

 

Izjava Krešimira Fijačka o cenzuri u “Vjesniku” samo je vrh ledenoga brijega, a cenzori u “Glasu Istre” i “Jutarnjem listu” ovaj su puta objavili vijest o cenzuri samo zato što već i iz inozemstva dolaze upozoravajuće vijesti o cenzuri u Republici Hrvatskoj, što je posebno zabrinjavajuće s obzirom da predsjednik Mesić i premijer Sanader tvrde da je Republika Hrvatska uzorna demokratska zemlja i pravna država. Lako je hrvatskom titoističkom državnom vodstvu tvrditi takve nebuloze i davati takve lažne izjave kada glavni urednici medija u RH ne objavljuju demantije netočnih informacija. Međunarodna novinarska udruga Reporteri bez granica prije nepunih mjesec dana upozorila je svjetsku javnost da glavni ravnatelj Hrvatske radio-televizije Mirko Galić provodi na javnoj TV i radiju “autocenzuru”, čineći tako uslugu predsjedniku Mesiću, a u biti praveći Republici Hrvatskoj velike probleme, rušeći njezinu vjerodostojnost u očima Europske komisije prilikom pregovora RH o punopravnom članstvu u Europskoj Uniji. Odgovor nominiranog veleposlanika RH u Republici Francuskoj, Mirka Galića,  na optužbu Reportera bez granica, bio je odgovor jednog balkanskog čovjeka, da neka Reporteri “očiste smeće ispred vlastita praga”, međutim, Reporteri bez granica upravo to i rade, čiste smeće ispred granica Europske Unije, da bi danas-sutra građani Republike Hrvatske bili slobodni od raznoraznih doktora izokretanja istine!

 

Hoće li vijest o cenzuri u “Vjesniku” i na Hrvatskoj radio-televiziji proći neopaženo i bez posljedica od strane predsjednika Europske komisije g. Barossa i komesara za proširenje g. Ollia Rehna? Hoće li doktor izokretanja Ivo Sanader opet tvrditi da članci tipa nedavnog uredničkog komentara u Wall Street Journalu o njemu kao “doktoru izokretanja” predstavljaju plaćene članke kakve je on, Sanader, bio svojedobno lansirao u Wall Street Journalu, što je nedavno potvrdio u emisiji “Otvoreno” na HTV-u voditelju Mislavu Bagi ?