«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

11. siječanj 2007.

 

 

HRVATSKO ISELJENIŠTVO ZGROŽENO PODSJEĆA NA SKANDALOZAN ISTUP RADIMIRA ČAČIĆA!

 

 

Piše:
Zvonimir B. Ranogajec
Kršćanski TV producent

 

“Živimo u svijetu, daleko od naše domovine, ali smo još uvijek dio hrvatskog naroda! U nama teče hrvatska krv, u nama još uvijek kuca hrvatsko srce. Naša ljubav prema domovini nije nestala, ona je bezuvjetna. S velikim zanimanjem pratimo što se u njoj događa. Još uvijek pomažemo i pomagati ćemo uvijek našoj braći i sestrama Hrvatima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i novcem i raznoraznim aktivnostima, bodrimo ih politički i moralno. I nije nam svejedno ako se hrvatski interesi ugroženi, ako se Hrvati iseljavaju, ako je vlast nesposobna, ako se lošije živi, ako se problemi ne riješavaju!"

 

Marijan Bošnjak, Hrvat iz Australije

 

Slučaj "Radimir Čačić"

 

The Croatian American, neovisne novine za američke Hrvate u New Yorku objavile su članak ( Hrvatska u tranziciji (21) March 22, 2005) o slučaju "Radimira Čačića, ministra u bivšoj vladi Ivice Račana, zatim zastupnika u Hrvatskom saboru i predsjednika Teniskog saveza Hrvatske, a danas HNS-ovog kandidata za premijera.

 

Radimir Čačić je u susretu s iseljenicima u San Pedru otvoreno izrekao nekoliko teških uvreda na račun hrvatskog iseljeništva, pa i samog hrvatskog naroda. Između ostalog, on je na izravan upit o nepravilnostima koje se događaju u hrvatskom gospodarstvu i politici, odgovorio kako je "korupcija prirođena hrvatskom narodu i ona je potrebna hrvatskoj državi". "Ja sam se obogatio, rekao je saborski zastupnik, na lak način, imam sedamnaest poduzeća i nikad ne bih želio živjeti gdje vi živite"! Dodao je kako se obogatio za vrijeme rata, te da se u Hrvatskoj poslovi obavljaju na feudalan način.

 

"Nemojte biti emotivni", zaključio je bivši ministar u vladi Ivice Račana pred zaprepaštenim slušateljima. Čačić je otišao i korak dalje u susretu s Stevom Bubalom, koji je investirao u nekoliko projekata u Hrvatskoj, izjavivši:" Zašto bismo mi prodavali poduzeća vama kad ih mi sami u Hrvatskoj možemo kupiti. Bez obzira na stranačku pripadnost, mi se dogovaramo između sebe!" Gospodin Bubalo zahvalio je Radimiru Čačiću što je bio iskren. Istup Radimira Čačića ne treba promatrati kao izoliranu pojavu. Iseljeništvo, pa tako i američki Hrvati, koje je toliko pomoglo domovini materijalno, politički i humanitarno, da bi u raspadu Jugoslavije, Hrvatska stekla dugo očekivanu slobodu i nezavisnost, nije uspjelo zbog pogrešne politike, kako u samoj Hrvatskoj tako i u iseljeništvu, steći poziciju koju zaslužuje. Za to su jednako krive sve vlade, počev od predsjednika Tuđmana do Ivice Račana, pa sad i Ive Sanadera. Svi su oni gledali na iseljenički dio hrvatskog nacionalnog korpusa kao na svojevrsnu kravu muzaru. S druge strane, samoizabrani predstavnici hrvatskog iseljeništva koji su domoljublje poistovjetili sa članstvom u HDZ-u nisu ništa učinili da se istinski glas hrvatske dijaspore čuje u domovini!"

 

Dr. Ante Čuvalo iz Chicaga ovako je opisao slučaj Čačić. (Hrvatski informativni centar, vijesti 13. travnja 2005.) "Bivši ministar Radimir Čačić, sada zastupnik u Hrvatskom saboru je otvorio svoje srce i svojim izjavama pokazao pravu sliku vladajuće klase u Hrvatskoj. Na drugoj strani, njegovi domaćini u "Hrvatskom domu" u San Pedru su svojim negodovanjem (nadajmo se) ukazali Čačiću ( i njegovim istomišljenicima), da mnogima u svijetu Hrvatska nije samo "stari kraj" kojeg ponekad iz osjećajnosti žele posjetiti, nego domovina koja je njihova kao i njegova, da im nije svejedno što se događa u Hrvatskoj i da oni mogu i žele biti dio hrvatske (bolje) budućnosti. A svima, kojima je stalo do Hrvatske je očito, da će trebati puno muke i znoja da Hrvatska postane zemlja koju ćemo mi, naša djeca i unučad ne samo posjećivati, nego se i u nju vraćati i u nju ulagati svoj um i novac. Za Čačića je ovo samo "emocija". Za razumne i dobronamjerne, ovo bi trebao biti dio hrvatskog nacionalnog programa!"

 

Zaključak

Bilo je to sasvim pogrešno i nekršćansko ponašanje gospodina Radimira Čačića u San Pedru, koje je donijelo još jedno dodatno nepovjerenje hrvatskih iseljenika prema domovinskim političarima. Istup Radimira Čačića, bivšeg ministra i saborskog zastupnika, a danas HNS -ova kandidata za premijera mora biti  upozoravajuće ali i spasonosno Božje zrcalo istine, domovinskim i iseljenim Hrvatima!

Za nas Hrvate nepobitno je važno ne ignorirati ove činjenice (slučaj Radimira Čačića), u odnosu na to kako će nas Europa ocijeniti ili možda jednog dana prihvatiti u svoju zajednicu, jer je riječ o budućnosti naše nam jedine domovine Hrvatske!