«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

10. siječanj 2007.

 

SLOVENSKA POVJESNIČARKA VODUŠEK STARIČ POTVRDILA GODINE 2006. TEZU IZ 2003. GODINE O IMPLEMENTACIJI

 

OKTOBARSKE REVOLUCIJE U HRVATSKOM USTAVU!

 

 

Profesorica povijesti na mariborskom sveučilištu, dr. Jera (Jerce) Vodušek Starič, u svojoj je knjizi «KAKO SU KOMUNISTI OSVOJILI VLAST 1944. – 1946.», koja je u Zagrebu objavljena 2006. godine, jasno označila ciljeve jugoslavenskih komunista u Sloveniji, koji su oružanu borbu u Drugom svjetskom ratu maskirali lažnim imenom pokreta «Osvobodilna fronta», i iste takve ciljeve hrvatskih i srpskih komunista u Hrvatskoj, koji su oružanu borbu maskirali identičnim lažnim imenom tako zvanog «Narodno-oslobodilačkog pokreta» (NOB). Povjesničarka Vodušek Starič je na izvornim dokumentima iz domaćih i stranih pismohrana jezikom znanosti i čvrstim argumentima objasnila i opisala kako su jugokomunisti svoje ciljeve ostvarili na kraju Drugog svjetskog rata, kada su revolucionarnim terorom osvojili vlast i obranili svoj totalitarni režim vlasti.

 

Gospođa J. Vodušek Starič sve je samo ne pristrana povjesničarka. Otac joj je bio aktivni pripadnik komunističke «Osvobodilne fronte» u Sloveniji, odnosno autorica potječe iz partizanske familije, ali je unatoč tome, a možda i upravo zbog te činjenice, skinula krinku sa zločinačke politike Komunističke partije Jugoslavije pod «rukovodstvom» maršala Tita, te njeno djelo spada u uradak slovenske historiografije, a ne ideologizirane jugoslavenske marksističke (titoističke) historiografije kakva skoro pa prevladava u Republici Hrvatskoj, i 17 godina nakon pada Berlinskog zida. U Republici Hrvatskoj su, primjerice, i 2006. godine državni dužnosnici, poput potpredsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića (HDZ), išli stazama revolucije, kao prilikom polaganja spomen-vijenca na grobu boljševika Vladimira Nazora, predsjednika komunističke skupštine ZAVNOH.

 

Povjesničarka Vodušek Starič navodi, da jugokomunisti prema «klasnom neprijatelju», i prema političkim protivnicima, koje su sami određivali i žigosali, nisu imali nikakvih obzira. Sve metode bile su dopuštene, a zasnivale su se na revolucionarnoj pragmatici prema kojoj neprijatelj nije čovjek, osoba, netko tko ima pravo na život ili bilo kakvo pravo, nego jedino i samo smetnja koju valja efikasno i trajno eliminirati (zatrti, ubiti). Ideologija stalne i bezkompromisne «klasne borbe» bila je za jugoslavenske komuniste samo pokriće za progon, «preodgoj» i ubijanje nedužnih ljudi. Partizani (titoisti) prakticirali su krvavu borbu za vlast. Gospođa Vodušek Starič uvjerljivo je skinula krinku čovječnosti sa proklamacija jugoslavenskih lažnih antifašista, «boraca za slobodu, pravdu i jednakost». Proklamirana borba partizana za oslobođenje od fašizma bila je u stvarnosti, u vrijeme kada su titoisti preuzimali vlast na području bivše Jugoslavije, na koncu Drugog svjetskog rata, pretvorena u borbu Komunističke partije Jugoslavije za vlast. Osnova je bila u tome da, tko se partijskom revolucionarnom cilju suprotstavio, bio je uklonjen, bez obzira na kojoj se strani borio u Drugom svjetskom ratu – na tzv. «oslobodilačkoj», ili navodno «kvislinškoj».

 

Neovisno o povjesničarki Vodušek Starič je bivši sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, Zdravko Bartovčak, objavio 2003. u «Hrvatskom slovu» stručno-pravnu analizu ZAVNOH-a, ocjenjujući ZAVNOH kao komunističku skupštinu, a iste je godine Goran Jurišić označio hrvatski Ustav kao anakron zbog pozivanja na ZAVNOH, upozoravajući hrvatsku javnost na revolucionarni temelj ZAVNOH-a, koji je u suprotnosti sa poimanjem demokracije (vidi članak u «Novom listu» od 16. lipnja 2003. godine, pod naslovom «Oktobarska revolucija u hrvatskom Ustavu», uz nadnaslov «Prof. Goran Jurišić, Zagreb: Uz 60. obljetnicu prvog zasjedanja ZAVNOH-a», i uz podnaslov: «Zahvaljujući Tuđmanovoj naklonosti prema svojim bivšim drugovima iz komunističke partije, koje 1990. nije lustrirao, danas Hrvatskom vladaju redom reformirani komunisti, koji su unazadili našu mladu državu, a u hrvatskom Ustavu imamo repove Oktobarske revolucije, koju na specifičan hrvatski, a ja bih osobno rekao, balkanski način obilježavamo službenim proslavama»).

 

U navedenoj knjizi povjesničarke Vodušek Starič je na nekoliko mjesta naglašeno, da je «Titova Jugoslavija išla revolucionarnim tragom Oktobarske revolucije» i zbivanja nakon nje.

 

Uz to je hrvatski političar Dobroslav Paraga odmah po padu Berlinskog zida i donošenju novoga hrvatskoga Ustava 1990. godine tražio raskid sa komunističkim nasljeđem ZAVNOH-a, i od tada do danas nekoliko puta ponovio, i u ime Hrvatske stranke prava 1861. od nadležnih državnih tijela zahtijevao donošenje antitotalitarnog zakona, ustanovljenje državnog ureda za dokumentiranje zločina komunizma, ukidanje Trga maršala Tita i imenovanje Trga žrtava komunizma, u Zagrebu, procesuiranje nekih osumnjićenih jugokomunističkih i partizanskih zločinaca, protiv krvnika iz krapinske Ozne, Stjepana Hršaka, protiv kojega je podnio zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu itd. Kolumnist Večernjeg lista, Milan Jajčinović, je 2006. godine također označio ZAVNOH u Ustavu Republike Hrvatske kao anakrono naslijeđe iz doba prvoga predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, i tražio brisanje ZAVNOH-a iz preambule hrvatskoga Ustava. «Hrvatsko pravo» je u svom on line izdanju od 2006. nekoliko puta objavilo kritiku ZAVNOH-a i aktulanih vlasti RH koje se oglušuju na civilizirane i demokratske zahtjeve za ukidanjem ZAVNOH-a u Ustavu RH kao totalitarnog tijela iz titoističkih vremena olovnog komunizma.

 

Organi koje su titoisti formirali u završnici rata bili su posve jednaki onima što su joj bili uzor: kako tajna policija (Čeka – Ozna) sa specijalnim ovlastima i odlučujućom ulogom u likvidiranju  oporbe tako zvanoj «socijalističkoj» revoluciji, tako i revolucionarna vojska (Crvena armija – Jugoslavenska armija). Odluke koje su titoisti donosili bile su sadržajem doslovno jednake svojim uzorima u lenjinističkom i staljinističkom zakonodavstvu i teoriji, navela je, između ostalog, autorica Vodušek Starič u predgovoru drugog izdanja svoje knjige i prvog izdanja prijevoda sa slovenskog na hrvatski jezik, 2006. godine.

 

Zapadni saveznici su još za vrijeme Drugog svjetskog rata, u posljednjoj njegovoj fazi, unatoč tome što su ratni sukobi još trajali, upozoravali svog saveznika Tita na nepoštivanje poznate 4. točke o pravima i slobodama čovjeka (riječ je o točkama što ih je 1941. godine, kao jedan od ciljeva u Drugom svjetskom ratu, formulirao američki predsjednik Roosevelt), koja govori o pravu na život bez straha. Jugoslavenska (marksistička) historiografija to je tada prešućivala, neki titoistički povjesničari su čak iz objavljenih dokumenata izostavljali dijelove u kojima se je to spominjalo. Partizani su stalno naglašavali jedinstvo kao temeljno načelo («bratstvo i jedinstvo jugoslavenskih naroda»), a prema vani se koristilo kao jedinstvo u borbi protiv okupatora (Talijana, Nijemaca), međutim, upotreba tog pojma zapravo je imala, po mišljenju gospođe Vodušek Starič, sasvim drugi cilj – političko ujednačavanje bez stranaka (stvaranje jednopartijskog monopola). Partizani su hrvatskom i drugim narodima na prostoru bivše Jugoslavije donjeli, ne samo obračun sa svakom oborbom i vlastitim saveznicima u antifašističkoj borbi («NOB»), nego i masovne fizičke likvidacije i zatiranje nacionalnog oslobađanja.

 

Hoće li premijer Sanader (HDZ), u povodu najavljenih izmjena Ustava Republike Hrvatske, kojima je najavljeno ukidanje odredbe o zabrani balkanskih udruživanja Republike Hrvatske, iz preambule Ustava RH dati izmijeniti odredbu o ZAVNOH-u kao temelju Republike Hrvatske, koju je u Ustav dao 1990. unijeti prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, iz uvjerenja, kao zakleti titoista i bivši najmlađi Titov general «JNA», i iz (neopravdanog) straha da Zapad Republiku Hrvatsku ne poistovijeti sa Nezavisnom Državom Hrvatskom?