«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

            11. siječanj 2007.

 

 

HOĆE LI PAPA SPASITI SANADERA OD NJEGA SAMOG?!

 

 

 

Šira hrvatska javnost niti dan današnji ne zna sa kakvim se je poraznim ocjenama svoje vladavine morao suočiti premijer Sanader i njegov duet Mesić-Račan, napisanima od vodećeg financijskog tjednika u svijetu, kao svojevrsna novogodišnja čestitka službenom Zagrebu.

 

Zanimljivo da su i hrvatski tiskani mediji kao na primjer notorni Jutarnji list, tjedan dana cenzurirali ovu mračnu ali istinitu ocjenu Sanaderove vladavine, no Jutarnji list je ipak to djelomično objavio, no tek nakon što je shvatio da to mora objaviti, jer je dan ranije o tome izvijestio  Glas Amerike iz Vašingtona.

 

Vjerojatno, vlasnik EPH vraća usluge Sanaderu, jer je ovaj promptno naredio da se kućnoj pomoćnici bivše žene EPH-ovog novinara Davora Butkovića  izda politički azil u Hrvatskoj, da bi ova Sudanka mogla nesmetano brisati prašinu u Butkovićevoj vili, koju je ovaj novinarski tajkun donedavno nastavao, premda u Hrvatskoj nikome nije jasno odakle jednom običnom novinaru nova novcata  luksuzna vila na Pantovčaku.

 

Umjesto da upozna hrvatsku javnost i prisutni stranački auditorij u Splitu o ozbiljnim kritikama svoje vlasti, Sanader se u maniri pravog dalmatinskog fakina, raspričao o svemu i svačemu da bi završnicu govora efektno posvetio jednoj velikoj i nevjerojatnoj vijesti: zamislite, premijer ide sa HDZ-ovim braniteljskim udrugama kod pape ne bi li od Benedikta XVI dobio odrješenje grijeha i poticaj za nastavak zulumčarske vlasti s kakvom se može ponositi jedino do granica Dunava, Sutle i Mure.

 

Uvlačiti papu Benedikta XVI u prljavštinu balkanke politike koja se vodi u Hrvatskoj u izbornoj godini uistinu je nemoralno i može samo vrijeđati religiozne osjećaje istinskih vjernika u Hrvatskoj. Sumnjamo da će se papa dati uvući u takvu providnu igru trojca Sanader-Mesić-Račan. Nakon skandala sa propalim imenovanjem za poljskog nadbiskupa bivšeg komunističkog špijuna, papi sigurno ne treba manipulacija njegovim likom i Katoličkom crkvom u svrhu održanja na vlasti jedne otpadničke družbe prožete udbaškim, komunističkim i protukatoličkim kadrom u samom vrhu hrvatske vlasti. Sanaderov prijatelj Wolfgang Schussel, bivši austrijski kancelar, izgubio je pored ostalog vlast i jer mu je otkrivena afera sa kućnom pomoćnicom majke njegove supruge, pa bi Sanader trebao ako je imalo inteligentan, izvući pouke iz tog slučaja, a ne izmišljati da su mu skupocjeni satovi, kakve ne nosi niti američki predsjednik, pali s neba.

 

Sanaderova demagogija i prazna obećanja radi ostvarenja providnih ciljeva i pukog održavanja na vlasti, već su Hrvatsku skupo koštala a platiti će ih i hrvatski vojnici, koje je obećao za Afganistan, radi svojih kratkotrajnih inozemnih avantura.

 

Ozbiljna politika se ne gradi onako kako ju je osmislio premijer Sanader, pogotovo ne uz nagodbu sa osječkim «blizancima», Glavašem i Đapićem. Manipulacija može upaliti jedanput, dvaput, ali onda te ozbiljni ljudi u svijetu pročitaju i popravnog ispita više nema.

 

Povodom najnovijeg poziva kojeg Sanader slijedećeg tjedna kani uputiti papi za dolazak u Hrvatsku i ocjene «Economista» da je Sanaderova Hrvatska «močvarno dno Europe kao i da njegova vlada predstavlja alarmirajuću prepreku prema priključenu Hrvatske EU», treba se ponovno podsjetiti glasovitog gesla američkog predsjednika Lincolna «da se može jedno vrijeme sve ljude varati ali da se ne može sve vrijeme sve ljude varati».