«HRVATSKO PRAVO»

Prve stranačke online novine u Republici Hrvatskoj

 

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

17. siječanj 2007.

 

 

HRVATSKI CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE ZLOČINA  KOMUNIZMA

 

 

 

LUSTRACIJA – SOL ŽIVOTA!

 

 

U Hrvatskom centru za istraživanje zločina komunizma pozdravljamo zahtjev pape Benedikta XVI da se u Crkvi i među političarima u Poljskoj i drugim bivšim komunističkim zemljama u Europi, tako i u Hrvatskoj, provede lustracija, kako se ne bi ponovio slučaj bivšeg varšavskog  nadbiskupa Wielgusa, koji je bio doušnik komunističke tajne službe.

 

U Hrvatskom centru za istraživanje zločina komunizma zahtijevali smo najmanje dva puta od predstavnika Hrvatskog sabora da u skladu s rezolucijom Vijeća Europe pod brojem 1481, kojom su osuđeni zločini komunizma, donesu zakon o lustraciji, na osnovi kojega bi se znanstvenom metodom utvrdili kriteriji za ispitivanje prošlosti političara, državnih i mjesnih dužnosnika vlasti i obnašatelja javne službe, ali do danas se saborska vladajuća većina (HDZ, HSLS, HSU, HSS, SDSS...) i saborska manjina (SDP, HNS, IDS...) oglušila o naš demokratski zahtjev koji Republiku Hrvatsku može izvući iz političke, ekonomske i socijalne krize društva. Sada je ponovna prilika da vlada RH u sklopu reforme pravosuđa i organizirane borbe protiv korupcije riješi i pitanje nužne lustracije. («Hrvatsko slovo», 17.2.2006. «Tko koga treba lustrirati», i od 26.5.2006. «Lustracija, lustracija, lustracija»)

 

Začuđujuće je da svećenik Ivan Grubišić i biskup Mile Bogović imaju rezervu protiv lustracije u Crkvi, ili su čak i protiv provjere prošlosti crkvenih dužnosnika, što podsjeća na bivšeg varšavskog nadbiskupa Wielgusa koji se sve do svoje iznuđene ostavke zalagao da se tajni dosjei o suradnji s komunističkim režimom zapečate na 50 godina i objave tek nakon smrti osobe osumnjičene kao doušnika. Ako u Bibliji piše da nas samo istina može spasiti, onda ne treba otkrivati toplu vodu.

 

Ponavljamo, Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma zahtijeva zakonsku lustraciju onih bivših komunističkih funkcionera, šefova, operativaca i doušnika tajne službe koji su kršili ljudska prava, zatim, lustraciju ili provjeru prošlosti predsjednika političkih stranaka u Republici Hrvatskoj, saborskih zastupnika, predsjednika Republike i Hrvatskog sabora, i dužnosnika državnih tijela. Među prvima bi iz javne službe trebali biti lustrirani predsjednikovi savjetnici Budimir Lončar i Tomislav Jakić, zatim Anto Đapić, Mate Arlović, Ivica Račan,  Vladimir Šeks i Luka Bebić, Mirko Galić, Vladimir Drobnjak, Žarko Puhovski, Josip Manolić, Stjepan Mesić, Ranko Marijan i drugi, a neke koji su osumnjičeni kao organizatori i počinitelji političkih ubojstava, poput Josipa Perkovića, treba uhititi i procesuirati.

 

Bivši komunisti nisu bili niti mogu biti jamac razvoja demokracije i poštivanja načela pravne države, a bez demokracije i pravne države nema prosperiteta, pravde i sreće. U takvoj ocjeni su žrtve komunizma i hrvatski građani, Vijeće Europe, Sveta Stolica i Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma jedinstveni, samo većini političke eks-komunističke elite u Republici Hrvatskoj to još nije jasno. Zato se i događa da hrvatski političari u pravilu hvale Tita i time iskazuju najveći mogući prijezir prema hrvatskom političkom narodu kojemu pripadaju. Voditelj Hrvatskog centra za istraživanje zločina komunizma, Goran Jurišić, Zagreb.

 

 

Croatian Center of Survey the Criminal Communism

HR – 10000 Zagreb

Mat. br.: 1900072, Žiro-konto Raifeisenbanke u Zagrebu: 2484008-1102798141

hrcentar.izk@gmail.com