HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

http: www.hrvatsko-pravo.com

 

04. listopad 2007.

 

HDZ U PREDNOSTI JER JE PREVARIO DVAPUT A SDP SAMO JEDANPUT!

 

VIOLENCE OF THE HDZ GOVERNMENT PARTY IN CROATIAN PARLIAMENT: STATUE OF DICTATOR TUDJMAN WILL BE ON THE PARLIAMENT ENTRANCEHrvatska je uz već ostvareno političko i ratno čudo, koje je ovjekovječeno uspostavom, obranom i međunarodnim priznanjem samostalne i suverene države, zapravo već počela ostvarivati i svoje gospodarsko čudo.

                                                                       Franjo Tuđman

 

Čuda nadmašuju ono što čovjek može sam izvršiti.

Ono označuje ostvarenja čovjeku nemoguća.( Ps 86,10)

Čudo je znak što na poseban način objavljuje Božju moć ( Izl 15,11).

Čuda su i nezasluženi darovi (Pnz 6,10).

Izjavu s početka teksta Tuđman je javnosti servirao u trenutku brojnih kritika i zahtjeva za preispitivanje kompletne unutrašnje i vanjske politike.

Na sjednici vlade u veljači 1993 branio je tadašnje stanje govoreći kako pojave kriminala i korupcije u nas nisu prisutnije nego u drugim demokratskim državama.

Za sve je tada okrivio bivši politički sustav, braneći protagoniste novog sustava.

Tvrdio je da treba poduzeti odlučujuće korake za uklanjanje svih ostataka birokratskih naslaga socijalističkog sustava.

Situacija je tada bila toliko napeta da je V. Šeks često istupao u medijima kako bi smirivao javnost nakon mnogih nezadovoljstava zbog financijskog inženjeringa, menadžerskih kredita, dodjeljivanja i sumnjive kupnje kuća i stanova, kupovanja poduzeća bez novca itd.

Šeks je tada i prozvao krivce. Za sve je optužio dvojicu, D. Kovačevića direktora Croatia osiguranja i predsjednika upravnog odbora Dinersa  M. Hanžekovića.

Najavljivao je pokretanje istraga.

Od toga naravno nije bilo ništa a pljačka je išla dalje.

Umjesto da obračuna sa kriminalom, HDZ je u to vrijeme razvijao tezu kako je u tim uvjetima ratno profiterstvo, korupcija i kriminal nužno zlo te da će s vremenom sve doći na svoje mjesto. Danas mnogo godina nakon tih događaja još nije došlo sve na svoje mjesto.

Najavljeni Tuđmanov obračun s kriminalom te ostvarenje gospodarskog čuda danas u Tuđmanovom stilu također najavljuje premijer Sanader.

Oko njega isti ljudi iste priče. Baš ništa se nije promijenilo.

Dogodilo se nekoliko hapšenja kako bi se domaćoj i stranoj javnosti bacilo prašinu u oči, u čemu se djelomično i uspjelo jer je to rezultiralo pomakom Hrvatske na ljestvici korumpiranih zemalja. Sad više nismo u rangu sa afričkim zemljama već u rangu sa zemljama Balkana.

Po meni to u biti ništa ne mijenja i opet smo na početku priče.

Kaska se i u pogledu napretka Hrvatske u ljudskim pravima, slobodama i demokraciji.

To što V. Šeks ( opet) istupa u javnosti i tvrdi da smo zemlja zrele demokracije čista je demagogija i nonsens.

Tko to danas tvrdi ili ne zna ništa o demokraciji ili ima problem.

U demokraciji suverenost pripada narodu a ne samo jednoj kasti kao što je to slučaj kod nas.

U demokraciji su svi jednaki pred zakonom  pa tako i mali i veliki lopovi.

Kod nas je stanje po tom pogledu takvo da mali lopovi imaju željezne lance a veliki zlatne.

Naša država nije država kojom ravnaju pravedni zakoni pa prema tome nije ni legitimna već je kao takva plod tiranije, čudovište koje krši prava ljudske naravi.

Ni vlast nam nije narodna već je u rukama nekolicine, može ju se slikovito opisati : to je vlast vukova nad ovcama.

Čuda se događaju no vjerovati u ostvarenje gospodarskog čuda u naredne četiri godine je ispraznost, i to iz razloga što ni HDZ ni SDP u provedbi svoje politike do sada, nisu imali ni etike ni morala.

Razlika između jednih i drugih bila je jedino u tome što nas je HDZ dva puta prevario a SDP samo jednom, i tu je HDZ u prednosti.

Danas smo svi ogorčeni presudama u Haagu i prosvjeduje se diljem zemlje tražeći pravdu od nepravednog suda. No mi nemamo pravde ni u vlastitoj zemlji a tražimo od tuđinca da bude pravedan prema nama.

Tek kad se izborimo za vlastita prava i slobode u svojoj zemlji, kad postanemo odgovorno društvo, ovakve nepravde sigurno se neće ponavljati jer smo za njih, zbog neodgovornosti odgovornih, ponajviše sami krivi.

                                                                        MIRKO OMRČEN