HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

http: www.hrvatsko-pravo.com

 

16. veljače 2007.

 

 

 

ODLAZAK VELIKOG HRVATSKOG ZNANSTVENIKA I HUMANISTA!

 

Danas se je Hrvatska oprostila sa još jednim od rijetkih znanstvenika i humanista kakvih ovoj zemlji toliko nedostaje da je pitanje što će sa takvom intelektualno, duhovno i gospodarski opustošenom zemljom i državom biti već kroz deset do dvadeset godina.

 

PETITION FOR AMNESTY FOR ALL POLITICAL PRISONERS IN FORMER YUGOSLAVIA AFTER TITO'S DEATH 1980Preselio je u bolji život osnivač kardiologije u Hrvatskoj i bivšoj državi akademik Radovan Ivančić. U današnjoj Hrvatskoj grubo i nepravedno prešućen premda je bio velikan znanja i duha kojem su bile otvorene i poznate vodeće europske i američke medicinske katedre sa najsuvremenijim dostignućima iz područja bolesti srca i krvnih žila. Bio je član brojnih europskih i američkih kardioloških društava, predsjednik Udruženja kardiologa bivše države i osobni liječnik brojnih ondašnjih visokih partijskih i državnih dužnosnika, koji su k njemu morali hodočastiti zbog njegove odlične stručnosti a ne zbog toga jer je pripadao soju komunističkih  odmetnika.

 

Hrvatski akademik za kojeg takozvana HAZU nije izvjesila niti smrtovnicu niti zastavu na pola koplja, nije niti zaslužila imati u svojim redovima gospodina Radeka, kako su ga od milja zvali njegovi prijatelji i najbliži. Na vrhuncu svoje profesionalne, izvanredno uspješne karijere, nije niti časa časio kada mu se je na vratima njegovog obiteljskog stana predočila Predstavka za amnestiju svih političkih zatvorenika u ljeto 1980. godine. Premda je bio osobni liječnik jednog Vladimira Bakarića, Ivana Steve Krajačića i drugih, taj veliki hrvatski znanstvenik i humanist, bio je izuzetno hrabar gospodin, vjerojatno jedan od najhrabrijih njegovog ranga i značenja iz toga olovnog vremena u Hrvatskoj.

 

Staviti svoj autoritet na predstavku koju je zločinački Titov režim istog trenutka proglasio prvorazrednim antijugoslavenskim aktom na istoj valnoj dužini sa kontrarevolucijom na Kosovu, na dokument radi kojeg je hrvatski Židov Ernest Brajder bačen iz svojeg stana sa četvrtog kata kroz prozor/Bandić i sve njegove «sirovine» sa kojima je okružen, nemaju prst obraza dati ulicu Ernestu Brajderu ispred zgrade iz koje je bačen u ralje smrti/, na dokument radi kojeg je jugoslavenska Udba vršila višemjesečne racije po stanovima potpisnika peticije, navući na sebe bijes jugoslavenske Udbe i samog Bakarića, u tom trenutku drugog najmoćnijeg čovjeka u zemlji, mogao je samo humanist i znanstvenik europskog formata kakav je bio profesor Radovan Ivančić, koji je živio poruku biblijskog Psalma «I da mi je dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer Ti si sa mnom!».  Neka mu dobri Bog bude nagrada za sva dobra i plemenita djela koja je za života činio a hrvatski i ne samo hrvatski politički zatvorenici ostati će mu zauvijek ljudski odani i u molitvi  Božjoj zahvalni.