HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

www.hrvatsko-pravo.hr

www.hrvatsko-pravo.com

 

19. travanj 2007.

 

 

TUĐMANOV NOGOMETNI KADROVIK PRIBIO REPUBLIKU HRVATSKU NA MEĐUNARODNI STUP SRAMA!

 

 

Dvanaest “apostola” UEFE izabralo je dvojac Ukrajinu-Poljsku za domaćine europskog nogometnog prvenstva 2012. Kandidatura Hrvatske i Mađarske odbačena je, zapravo nije dobila niti jedan jedini glas. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković priuštio je Republici Hrvatskoj i premijeru Sanaderu pravi debakl, a hrvatskim športskim fanovima i nogometnim navijačima razočaranje i šok, jer menadžment HNS-a priuštio je hrvatskoj javnosti lažnu nadu da će Hrvatska biti suorganizator jednog svjetskog i europskog mega-spektakla.

 

Budimo realni, zar je Republika Hrvatska mogla očekivati da joj Europa povjeri domaćinstvo nogometnog prvenstva Europe, treći spektakl nakon svjetskog nogometnog prvenstva i Olimpijade, s obzirom da je RH u percepciji vlade Europske Unije i nekih relevantnih svjetskih organizacija jedna od najkorumpiranijih zemalja u Europi i šire. Stvarna korupcija u RH možda je i strašnija nego što je percepcija u svijetu, jer hrvatski građani korupciju svakodnevno osjećaju na svojoj koži. Na primjer, svakodnevno hrvatski mediji serviraju hrvatskom gledateljstvu i slušateljstvu Radimira Čačića u svojim eterima i pred malim ekranima kojega je Hrvatski sabor osudio kao korumpiranog političara, a politička korupcija je jedno od najvećih kaznenih djela. Međutim, glavni urednici većine medija forsiraju vodeću figuru Hrvatske narodne stranke za premijerskoga kandidata. Drugi primjer, RH ima dug od približno 30 milijardi eura, a organizacija europskog nogometnog prvenstva stajala bi hrvatske porezne obveznike jednu milijardu eura – stadioni bi se gradili na kredit. Zatim, Republika Mađarska ima velikih političkih problema – već mjesecima mađarska demokratska oporba i mađarski građani prosvjeduju na ulicama Budimpešte i po drugim mađarskim gradovima protiv aktualnog mađarskog premijera koji je otvoreno lagao mađarsku javnost, i koji predstavlja simbol kriptokomunističkih struktura u Mađarskoj koje mađarska javnost želi konačno demontirati i uspostaviti istinsku demokraciju, a ne lažnu demokraciju bivših komunista i doušnika totalitarne tajne službe iz doba sovjetskog lagera. Netko bi rekao, i Ukrajina je u političkoj krizi. No, Ukrajina ima demokratskog nekomunističkog predsjednika koji ima snagu razbiti kriptokomunistički sustav u svojoj velikoj trazicijskoj zemlji koja ne klizi u neokomunizam kao Republika Hrvatska, nego trči u tranziciju prema demokraciji.

 

Tuđmanov nogometni kadrovik Vlatko Marković, i Tuđmanov čelnik u Hrvatskom olimpijskom odboru Mateša predstavljaju stari poredak tuđmanizma. Dok hrvatski športaši donose domovini zlatne medalje, birokracija hrvatskih športskih organizacija ostala je zabetonirana u svojemu populizmu i profiterstvu. Sjetimo se samo silnih putovanja po svijetu funkcionera hrvatskih športskih organizacija, kao u doba Tita, koji je na svoja putovanja obično sa sobom vodio pola centralnog komiteta i drugih partijskih i vojnih funkcionera. I predsjednik Republike Mesić je u svom prvom mandatu sa sobom vodio cijelu svitu podobnih na mega-putovanja po svijetu, kao na pr. u Indiju, i drugdje, na prava turistička putovanja koja su plaćali hrvatski porezni obveznici. Vidjeli smo ove godine Radimira Čačića u Kazahstanu, a čovjek iz njegove svite je pokazao da ne zna ni hodati (pao je, naime, na glavu i završio u bolnici). Sjetimo se kako je lažni magistar Anto Đapić kao gost zagrebačkog nogometnog kadrovika Mamića putovao u London, a kao gost HNS-a na svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačku i slično. Vrijeme je, dakle, da Vlatko Marković i Zlatko Mateša podnesu neopozive ostavke, a na hrvatskim medijima je da se odluče, hoće li RH i dalje kročiti stazama korupcije ili će Radimira Čačića i slične maknuti iz etera.