HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

http: www.hrvatsko-pravo.com

 

           18. svibanj 2007.

 

 

 

POVIJESNI I DALEKOVIDNI HRVATSKI ODGOVOR NA VELIKOSRPSKE  PRETENZIJE PREMA BIH I RH  IZREKAO JE U IME HRVATSKE STRANKE PRAVA DR FUAD MUHIĆ U OŽUJKU 1991. GODINE U SARAJEVU!

 

 

Napomena : Dok je Tuđman u ožujku 1991. godine zapečatio sudbinu BIH i Hrvatske zločinačkim sporazumom sa Miloševićem u Karađorđevu dr Fuad Muhić, Ante Paradžik i Dobroslav Paraga u Sarajevu su ponudili spasonosni lijek za ujedinjenje RH i BIH putem odluka dva državna parlamenta, formiranje zajedničke vojske i uhićenje Radovana Karadžića, što bi u začetku spriječilo velikosrpski genocidni udar preko Drine.

 

 

« BOSANSKI POGLEDI » – SARAJEVO, TRAVANJ 1991. GODINE /RAZGOVOR PRETISKAN U « HRVATSKOM PRAVU » U ZAGREBU, BROJ 4-5, 1991.  /

 

 Odlučili smo napraviti razgovor sa jednom odista kontroverznom ličnošću ogledanoj u liku i djelu profesora Fuada Muhića, jednim od najvećih bosanskohercegovačkih i hrvatskih inteelktualaca

 

 

NB: Da li ste, gospodine Muhiću, ulaskom u Hrvatsku stranku prava HSP konačno pronašli sebe?           

 

FU-MU: Svakako. Prihvatio sam sa radošću poziv ove stranke da joj koliko je u mojoj moći pomognem u ostvarivanju historijske, višestoljetne želje našeg hrvatskog naroda da ponovo zadobije svoje povijesne granice. Vi sami znate kakva opasnost našoj domovini prijeti od »hordi  sa Istoka«. Želio sam i želim im pomoći, a pomoći tako i zemlji i Bosni, da i sama sebe spasi u okrilju jedne velike države kakva je lijepa naša Hrvatska.

 

NB: Da li ste uvjerenja da je zaista moguće dosegnuti  povijesne granice na Drini i kako mislite da će na to rea­girati svijet?   .

 

FU-MU: Vidite, Hrvatska kao aktivni čimbenik u. kreiranju europske povijesti ima pravo da kao država sa najstarijim narodom u Europi zahtijeva da se ta povijest tretira onako kako to životno pravna načela nalažu. Dakle, ne može se negirati ono što je činjenica: Hrvatska jeste bila na Drini i opet će biti na Drini il' je neće biti. No, ja to promatram i iz drugog kuta. Hrvatska de facto već jeste na Drini. Tu granicu postavili su i drže mnogi pali sinovi domovine od Bijeljine do Nevesinja i Bileće. Mi inzistiramo na političkoj borbi koja kao rezultat mora imati brisanje administrativnih granica na    Uni i »podebljavanje« one na Drini. To je sve. To nije malo, ali ni mnogo. Mi znamo kako to učiniti i učinit ćemo.

 

NB: Ali podebljavanjem drinskih gra­nica Sandžak ostaje daleko od matice?

 

FU-MU: Vi to ne smijete shvatati bukvalno. Očito da imate nešto drugoja­čiju predodžbu od moje. Ja pod termi­nom granica na Drini smatram onaj dio granice koji zaklapa rijeka Drina, ali i onaj preko Lima, duboko u naš Sandžak. Sandžački narod je u doba NDH sam zatražio priključenje, kako Vi kažete, matici. Ovaj put nećemo dozvoliti sebi toliku bruku da naša braća u Sandžaku mole za pomoć. Oni će je dobiti prije bilo koga. To vam odgovorno tvrdim.

 

NB: Koga vidite kao novog poglavni­ka?

 

FU-MU: O tome je još rano govoriti.

 

NB: Sjetimo se kada ste onako lijepo pjevali još ljepšu »Lijepu našu« na putu među našim iseljenicima u Njemačkoj. Tada ste bili izloženi grubim denuncija­cijama i podvalama izvjesnih Ismeta Grbe i Emine Kečo. Kako ste se tada osjećali?

 

FU-MU: Kada čovjek radi ono što mu je priraslo za srce, kada ispoljava ono .što je dio njega, onda više nije bitno. Ja im to opraštam i pozivam ih da, prvi puta kada se vidimo, skupa zapjevamo i »Lijepu 'našu«i »Ustani bane« i >>Vilu Velebita« isve druge naše domovinske pjesme.

 

Ja sam uvjeren da će se to dogoditi, da će naš narod postati svjestan svog povije­snog zadatka i da će učiniti sve da u novi milenij udemo ujedinjeni i nepobjedivi.

 

NB: Svojevremeno ste se iskazali u kri­tici nadaleko čuvenog Bašagićevog sti­ha: »Od Trebinja do Brodskijeh vrata nije bilo Srba i Hrvata«.

 

FU-MU: Ne, ja sam se bio usprotivio deformaciji tog stiha »neće biti Srba i Hrvata«. Da Vas podsjetim na cijelu strofu:

»Moj Bošnjače nije davno bilo Sveg mi svijeta, nema 15 ljeta kad u našoj Bosni ... ponositoj i junačkoj zemlji Hercegovoj od Trebinja do Brodskijeh vrata nije bilo Srba i Hrvata«.           

 

Morao sam stati u obranu hrvatskog ime­na. Bašagić je djelomično u pravu kada kaže da nije bilo Srba i Hrvata. On je u pravu kada to kaže za Srbe, ali Hrvata je bilo, ima ih i bit će ih, svidjelo se to veli­kosrpskim šovinistima ili ne. Svjesni muslimani će to prihvatiti. A takvih je u ovoj zemlji sve više.

 

NB: Kako mislite da se riješi problem srpske manjine u budućoj državi po Vašem konceptu? ­

 

FU-MU: Manjine će imati sva prava koja ih, kao manjine, u jednoj europskoj državi sljeduju. Oni koji žele više i koji se ne zadovoljavaju onim što im mi nudimo, a to je ravnopravnost i štovanje, odavde poručujemo:

»Široko vam toplo polje Gatačko«.

 

NB: Što sada radite?

 

FU-MU: Upravo spremam jedan razgovor braće. Trebali bi se sastati hrvatski I msulimnaksi intelektualci da bi objedinili gledanja na budućnost Hrvatske. Mi ispred hrvatske delegacije spremamo ponuditi nekoliko radikalnih prijedloga koje će, uvjeren sam u to, I muslimanski intelektualci prhvatiti.

 

NB: Možete li nam oktriti o čemu se radi?

 

FU-MU : Prostor mi vjerojatno ne omogučujue da izložim sve prijedloge i da ih uz to još obrazložim. Ipak, navodim neke od predloženih mjera koje će naš ugledni skup ponuditi skupštinama sadašnjih dviju rebpulika na usuglašavanje i izglasavanje. Tražit ćemo hitno proglašavanje ujedinjenja dviju nepravedno i protupovijesno radzdvojenih država. Tražit ćemo formiranje vlastitih, zajedničkih hrvatskih oružanih snaga. Tražit ćemo da se razvalsti ilegalno formirana tzv. krajiška država. Tražit ćemo da se Karadžić vrati tamo odakle je i došao. Nadalje ćemo zahtijevati da se u škole uvede hrvatski knjževni jezik i da se ćirilica, kao u europskim okvirima prevladano pismo, izbaci iz upotrebe itd.

 

NB : Profesore Muhiću, na kraju jedno diskretno pitanje. Ima indicija da je čudesni, neuspješni atentat na Vas u okrilju vaše vikednice djelo Rabije Šubic- Zrinjski i….?

 

FU-MU: Ma, slušajte… Ona je kao šiparica bila zaljubljena u mene i kada sam ja rekao odlučno NE njenoj ponudi za nehrvatski brak, dočekala me golgota od strane militantnog jugoslavenstva moje Rabije. A nije da nije bila lijepa. Poslije kada sam ja napisao tekst u « Danasu », gdje sam ružno govorio o Mirjani Marković, ženi Slobodana Miloševića, Rabija me napala da je to moja perfidna igra da bi pred licem javnosti skrio svoju ljubavnu vezu s Mirjanom. O tempora, o mores ! Da li je iza najlon čarape na licu mojeg nesuđenog ubojice /dr Fuad Muhić je nešto ranije jedva preživio teško ranjavanje iz revolvera od nepoznatog ubojice u svome stanu/ bio smiješak Rabije, ja to ne mogu, ja to još uvijek ne znam ustvrditi”.